Τελικά δεν διεκδικούν τις τηλεοπτικές άδειες τίποτα άγγελοι...

5.7.16


Κατατέθηκαν χθες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, 11 φάκελοι υποψηφιότητας για την χορήγηση τεσσάρων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Επικρατείας κ. Ν. Παππά.

Μεταξύ αυτών οι εν λειτουργία σήμερα τηλεοπτικοί σταθμοί (Σκάι,  Star, Αντέννα, Αλφα, Mega, Art-City, E-TV) αλλά και νέες εταιρείες όπως οι Dimera Media, Αλτερ ΄ Εγκο, Χ.Καλογρίτσας Μ.Ε.Π.Ε,  και Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος ΑΕ, με τις δύο πρώτες να θεωρούνται συμφερόντων των κ. Ι. Σαββίδη και Ευ. Μαρινάκη, αντιστοίχως.

Όπως μπορεί κανείς εύλογα να διαπιστώσει, δεν βρέθηκαν τελικά τίποτα άγγελοι να διεκδικήσουν τις τηλεοπτικές άδειες. Εδραιωμένοι επιχειρηματίες (και μάλιστα με την απόλυτα ελληνική έννοια του όρου) βρέθηκαν, των οποίων υποθέτω ότι η πρώτη προτεραιότητα δεν είναι η αναβάθμιση του τηλεοπτικού προϊόντος. Και καλά κάνουν από τη μεριά τους.

Σε όλον τον κόσμο, τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι τα αξιοποιούν υπέρ των δραστηριοτήτων τους, γι' αυτό και ήταν πάντα λάθος να υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόβλημα είναι προσωπικό κι αφορά τον κάθε Μπόμπολα ή τον κάθε Βαρδινογιάννη. Η διαπλοκή δεν αντιμετωπίζεται με αλλαγή...γενιάς ιδιοκτητών αλλά με θεσμούς και κανόνες.

Προσωπικά, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν και όλοι οι παραπάνω αποκτούσαν από μια τηλεοπτική άδεια. Αυτό που με ενδιαφέρει να δω είναι τι είδους δεσμεύσεις θα αναλάβουν έναντι της Πολιτείας και ποιο θα είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Το να κλείσει το Mega είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να μην ανοίξουν αμέσως 3-4 νέα Μega...