ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Να αποβληθεί από την Ε.Ε η Ουγγαρία, φέρονται στους πρόσφυγες σαν να είναι ζώα

13.9.16


«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να παραβιάζονται κατά συρροήν οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οποιος κατασκευάζει φράκτες κατά των προσφύγων ή παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης όπως η Ουγγαρία, θα πρέπει προσωρινά ή δια παντός να αποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποβολή είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν η συνοχή και οι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε.», δήλωσε o υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν σε συνέντευξή του στην Die Welt.

Λίγες μόνο μέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ζαν Ασελμπορν δηλώνει ανοικτά ότι μια τέτοια «ανάρμοστη συμπεριφορά», όπως αυτή της Ουγγαρίας, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «θα βοηθούσε, εάν άλλαζαν με τέτοιο τρόπο οι κανόνες της, ώστε για την αναστολή της ιδιότητας του μέλους της Ε.Ε. να μην απαιτείται πλέον ομοφωνία» των χωρών μελών.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρχαιότερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλόγισε στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν ότι διέπραξε μεγάλα σφάλματα στο χειρισμό το προσφυγικού. Στην Ουγγαρία «συμπεριφέρονται σε ανθρώπους οι οποίοι δραπετεύουν από τον πόλεμο χειρότερα από ότι σε άγρια ζώα», είπε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.

Αναλυτικά στην Καθημερινή.

Επιτέλους ένας υπουργός της Ε.Ε ανοίγει μια συζήτηση για το ποιοι είναι οι αληθινοί λόγοι για τους οποίους μια χώρα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός της Ένωσης. Βαρέθηκα να διαβάζω ότι πρέπει να αποβληθούν οι χώρες που απλώς δεν τηρούν διάφορους δημοσιονομικούς κανόνες.

Το να αποβληθεί μια χώρα επειδή κατακρεουργεί τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά ιδεώδη είναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση που ίσως θα πρέπει να γίνει, ξεκινώντας από την απεχθή κυβέρνηση Όρμπαν.