Η ανατομία μιας πολύ κακής εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση περί διαπλοκής

11.10.16


Είτε κάποιος συμπαθεί είτε αντιπαθεί τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, νομίζω ότι είναι ευρέως αποδεκτό ότι πρόκειται για ένα συγκροτημένο άνθρωπο, ο οποίος αν μη τι άλλο προσέρχεται πάντοτε προετοιμασμένος σε συζητήσεις και ομιλίες, πόσο μάλλον όταν αυτός τις προκαλεί.

Θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που πριν από λίγες μέρες προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να προσέλθει στη Βουλή να συζητήσουν για τη διαπλοκή, εκτιμώντας επιπόλαια ότι η σκανδαλώδης υπόθεση Καλογρίτσα αρκεί για να ξεπλυθούν τα πολλά σκάνδαλα των προηγούμενων δεκαετιών. Όπως και να έχει όμως, θα περίμενε κανείς ότι θα προσέλθει στη Βουλή καλά προετοιμασμένος κι έτοιμος για όλα, δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν περίμενε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τα έπαιζε όλα για όλα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Απέναντι σε ένα Αλέξη Τσίπρα που είπε όλα όσα το κοινό του ήθελε να ακούσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αμήχανος και φοβερά εγκλωβισμένος στο κακογραμμένο κείμενο που είχε μπροστά του. Η πρώτη στιγμή που ανεβαίνει στο βήμα είναι ενδεικτική του πόσο απέτυχε να ακολουθήσει το ρυθμό της χθεσινής συζήτησης.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να κατεβαίνει από το βήμα έχοντας παραθέσει μια σειρά ονομάτων και υποθέσεων, φτάνοντας μέχρι και στην...καφετιέρα της Siemens, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα και είπε:
Όσοι σας άκουσαν σήμερα, κύριε Τσίπρα –και ελπίζω να σας άκουσαν πολλοί- κατέληξαν σε ένα αβίαστο συμπέρασμα: Δεν αξίζει στη χώρα μας να είστε εσείς ο Πρωθυπουργός της!
Όχι μόνο γιατί διαλύσατε την οικονομία και κάνατε τους Έλληνες ακόμα πιο φτωχούς, όχι μόνο γιατί στερείτε από τους συμπατριώτες μας κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, όχι μόνο γιατί η αλαζονεία σας προσβάλλει ακόμα και τους μέχρι πρότινος υποστηρικτές σας, αλλά γιατί υπονομεύετε τις δημοκρατικές κατακτήσεις ενός λαού που έδωσε αγώνες για να γίνει η Ελλάδα ένα κράτος δικαίου, κύριε Τσίπρα! Ανεβήκατε στην εξουσία μέσα σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και πέφτετε μέσα σε ένα παραλήρημα λασπολογίας!

Και σήμερα ακόμα επιμένετε να δηλητηριάζετε τον δημόσιο διάλογο με ψέματα, θεωρίες συνωμοσίας και χυδαίο λαϊκισμό. Κύριες και κύριοι Βουλευτές, ένα είναι βέβαιο: Όσο μικραίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο θα μεγαλώνουν οι αθλιότητές του.
Κύριε Τσίπρα, έχετε ήδη αποτύχει. Έχετε ήδη ηττηθεί. Το γνωρίζετε. Γι’ αυτό αντιδράτε έτσι. Σε κάθε παρέμβασή σας, με κάθε ομιλία σας, επιταχύνετε το πολιτικό σας τέλος. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού είστε ήδη παρελθόν, μαύρο, σκοτεινό, θλιβερό παρελθόν.
Ο ιστορικός του μέλλοντος, κύριε Τσίπρα, θα είναι πολύ αυστηρός μαζί σας, διότι όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, παρά τα λάθη τους, παρά τις παραλείψεις τους, άφησαν πίσω τους, κύριε Τσίπρα, κάποιο θετικό αποτύπωμα.
(..)Η προσωπική σας αποτυχία, κύριε Τσίπρα, δεν πρέπει να γίνει αποτυχία της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από εσάς και γι’ αυτό και πρέπει να φύγετε μια ώρα νωρίτερα, όχι μόνο για να απαλλαγούμε από την πιο ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά αλλά για να επανέλθει, επιτέλους, σε αυτόν τον τόπο, κύριε Τσίπρα, η κανονικότητα, να αποκατασταθούν οι τραυματισμένες αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.
Να θωρακιστεί το οικοδόμημα της αστικής μας δημοκρατίας και να κάνουμε επιτέλους ενωμένοι όλοι οι Έλληνες ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το συντομότερο ανέκδοτο, κύριε Τσίπρα, είναι το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς». Πάνω σε αυτόν ακριβώς τον μύθο χτίσατε τον δικό σας διχαστικό λόγο, χτίσατε το «κίνημα των αγανακτισμένων», παρουσιάσατε συλλήβδην όλο το παλιό σύστημα ως διεφθαρμένο, τους εαυτούς σας ως τους λευκούς ιππότες της κάθαρσης. Κάποιοι σας πίστεψαν. Ίσως όχι αδικαιολόγητα. Δεν ήθελαν όμως να δουν την πραγματικότητα, ότι δεν αντιπροσωπεύετε το νέο, αλλά τη χειρότερη μετάλλαξη του παλιού, κύριε Τσίπρα. (...)
Κατά την προσωπική μου άποψη, σε αυτές τις πρώτες παραγράφους κρύβεται το πρόβλημα στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αποκαλύπτεται το μεγάλο λάθος του να μείνει πιστός στο κείμενο που είχε γράψει από πριν. Θεωρεί πάρα πολλά πράγματα αυτονόητα, ενώ για τους πολίτες δεν είναι, και παράλληλα μοιάζει να έχει λίγο κλειστεί σε ένα κύκλο ακραίων συνομιλητών που πράγματι έχουν πιστέψει ότι ο (μνημονιακός κυνικός) Τσίπρας θέλει να εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα λαϊκή δημοκρατία τύπου Βενεζουέλας.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει ότι αποτελεί κοινό τόπο ότι «η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από τον Τσίπρα» ή ότι πρόκειται για την πιο ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση όλων των εποχών. Αναρωτιέμαι επίσης πόσοι πολίτες νιώθουν ότι συγκεκριμένα επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν τραυματιστεί «οι αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης» αλλά και πόσοι θα κάτσουν να προβληματιστούν για το τι εννοεί ο Μητσοτάκης με την κορώνα «να θωρακιστεί το οικοδόμημα της αστικής μας δημοκρατίας».

Έχοντας συνομιλήσει αρκετές φορές με πολλούς από τους πρωταγωνιστές της περιόδου 2009-2016, φοβάμαι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει να την πατήσει όπως την πάτησαν και όλοι όσοι προσπάθησαν να αναχαιτίσουν το φαινόμενο Τσίπρα. Φοβάμαι ότι επειδή ο ίδιος αδυνατεί να πιστέψει ότι ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε έναν τόσο μεγάλο ψεύτη, χάνει την ψυχραιμία του κι επιχειρεί να εμφανίσει εαυτόν ως εθνοσωτήρα.

Ακριβώς όμως επειδή οι πολίτες την πάτησαν με τον Τσίπρα, δεν νομίζω ότι πια ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για σωτήρες ή για φοβερά επηρμένους πολιτικούς που θεωρούν ότι μόνο οι ίδιοι «αξίζουν» στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός και ως τέτοιος πρέπει να συνεχίζει να πολιτεύεται. Κακώς μπαίνει στο τρυπάκι να παριστάνει το νταή, ας θυμηθεί που οδήγησαν τον Αντώνη Σαμαρά οι κωμικοί κουτσαβακισμοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κακώς ασχολείται τόσο πολύ με τον Αλέξη Τσίπρα, του οποίου η απομυθοποίηση έχει ξεκινήσει από καιρό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να εστιάσει στη ριζική ανανέωση του κόμματος του, η οποία είναι και η μόνη διαδικασία που θα επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία να προσέλθει σε κάθε επόμενη συζήτηση περί διαπλοκής με κάπως καθαρότερο...κούτελο.

Τα γαλάζια σκάνδαλα, όπως και τα πράσινα, είναι πολλά και υπαρκτά και ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα συμψηφισμό με τα πιθανά σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο εύκολα θα δεχθεί ότι τα κόμματα ωρίμασαν και έδιωξαν τους διεφθαρμένους πολιτικούς, με μεγαλύτερη επιείκεια θα ακούσει έναν άγνωστο 40αρη εκπρόσωπο της Ν.Δ που θα πει «δεν μπορώ να απολογούμαι εγώ για κάτι που έγινε πριν 15 χρόνια»...