Οι δεινόσαυροι νίκησαν: Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να βρεθεί στη λάθος πλευρά της Ιστορίας

15.12.16


Παρά τη διαφοροποίηση της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να υπερψηφίσει τις παροχές Τσίπρα και να νομιμοποιήσει πολιτικά τους τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που εισέπραξε το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2009, ήταν το μόνο κόμμα που τότε επέλεξε να θέσει το εθνικό συμφέρον πάνω από το πολιτικό και να προστατεύσει τη χώρα από την απόλυτη καταστροφή.

Σήμερα, σαν μην έμαθε τίποτα, το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε μια καθαρά πολιτικάντικη παροχή προς τους συνταξιούχους, η οποία δεν είναι κοινωνικά δίκαιη, δεν είναι οικονομικά βιώσιμη και ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί και ποτέ. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα το «αριστερό» ή το «προοδευτικό» στο να πετάς 615 εκατομμύρια στη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού, λίγο πριν τη νέα φοροεπιδρομή του επόμενου έτους.

Δεν τα βάζεις με τον Σόιμπλε στηρίζοντας τις ψευτομαγκιές μιας αποτυχημένης κυβέρνησης, εξυπηρετείς απόλυτα τη ρητορική του περί αναξιόπιστων Ελλήνων. Δεν πολεμάς τις εξωφρενικές απαιτήσεις των Βρυξελλών, όταν τους δείχνεις ότι με το πρώτο πλεόνασμα, τάσσεσαι υπέρ της άσκησης μιας ανεύθυνης επιδοματικής πολιτικής.

Φοβάμαι ότι πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή. Το ΠΑΣΟΚ προτιμά να επιβιώσει ως ένα μίζερο λόμπι 60αρηδων συνταξιούχων, τόσο σε επίπεδο Κ.Ο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας παρά να επιχειρήσει ένα άνοιγμα στη νέα γενιά, παρά να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής. Μόνο έτσι εξάλλου θα συνεχίσουν να εκλέγονται βουλευτές οι διάφοροι δεινόσαυροι που αρνούνται πεισματικά να πάνε στο σπίτι τους, αυτοί που φρόντισαν σήμερα να πνίξουν διάφορες φωνές νεότερεων στελεχών υπέρ της αποχής ή του «παρών».

Βραχυπρόθεσμα, θα εισπράξουν κάποια οφέλη. Στις επόμενες εκλογές ίσως η αποχή να είναι τόσο μεγάλη, που με τον ίδιο απόλυτο αριθμό ψήφων από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος, το ποσοστό μπορεί να φτάσει στο 7%-8%. Θα εκλεγούν ξανά βουλευτές και μετά...έχει ο Θεός. Αυτή είναι δυστυχώς η μόνη φιλοδοξία τους, λες και δεν βρίσκεται η χώρα στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της. λες και δεν είναι τώρα η ώρα των τολμηρών αλλαγών και των γενναίων αποφάσεων.

Δεν μπορεί κανείς νέος προοδευτικός άνθρωπος να στηρίξει μια αναδιανεμητική πολιτική εις βάρος των αληθινά αδύναμων. Κρίμα. Αληθινά κρίμα γιατί δεν μας περισσεύουν οι μετριοπαθείς φωνές σε αυτό το πολιτικό σκηνικό.