Η Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου αξίζει μεγαλύτερο σεβασμό από τον Δημήτρη Βίτσα και την ΕΡΤ

8.1.17


Αν εξαιρέσουμε τους αγώνες του Παναθηναϊκού, ανήκω σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που σχεδόν ποτέ δεν παρακολουθούν ζωντανά ελληνική τηλεόραση, παρά μόνο βλέπουν επιλεκτικά κάποια τηλεοπτικά προγράμματα στο Διαδίκτυο.

Μέσα στις γιορτές, διάβασα σε ένα δελτίο Τύπου ότι κάποια εκπομπή της ΕΡΤ επισκέφθηκε την Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου. Μιας και είναι κάτι παραπάνω από σπάνιες οι δημοσιογραφικές αποστολές ελληνικών ΜΜΕ στο εξωτερικό, κράτησα το link για να παρακολουθήσω με ειλικρινές ενδιαφέρον την εκπομπή.

Όταν χθες το βράδυ έκατσα να παρακολουθήσω την εκπομπή, αρχικά εξεπλάγην καθώς περίμενα να είναι κάποια αποστολή είτε του Πάνου Χαρίτου είτε του Φάνη Παπαθανασίου αλλά τελικά ο δημοσιογράφος που ταξίδεψε στο Κόσσοβο ήταν ο Βασίλης Ταλαμάγκας. Ομολογώ ότι δεν γνώριζα καν ότι ο κ. Ταλαμάγκας εργάζεται στην ΕΡΤ, πόσο μάλλον ότι εδώ και κάποιο καιρό φέρει την ιδιότητα του "Γενικού Συντονιστή του Τομέα Ειδήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ". Δεν ήξερα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πήρε μεταγραφή από το τοπικό πρωτάθλημα στο κυβερνητικό Champions League.

Τα χρόνια της ανεμελιάς

Επί της ουσίας τώρα, η αποστολή της ΕΡΤ ταξίδεψε μέχρι το Κόσοβο συνοδεύοντας τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας που -πολύ σωστά- επέλεξε τις μέρες των Χριστουγέννων να επισκεφτεί την ελληνική στρατιωτική δύναμη που συμμετέχει στη Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (KFOR) του ΝΑΤΟ. Θα αφήσω ασχολίαστο ότι τον κ. Βίτσα δεν συνόδεψε ένας απλός δημοσιογράφος της ΕΡΤ αλλά ένα ανώτατο στέλεχος, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Μετά από μια λυρική περιγραφή του τι συνέβη στο Κόσοβο, το πρώτο βασικό πλάνο της εκπομπής δείχνει τον κ. Βίτσα να μην έχει την παραμικρή συναίσθηση των περιστάσεων. Όσο γραφικός είναι ο Πάνος Καμμένος με τις στολές παραλλαγής άλλο τόσο απαράδεκτο είναι να επισκέπτεται ένας υπουργούς Έλληνες επαγγελματίες οπλίτες σε ξένο έδαφος με ύφος "τσουγκρίζω αυγά με νεοσύλλεκτους το Πάσχα".

Δείτε και φρίξτε:


Δυστυχώς όμως, η σκηνή αυτή ήταν μάλλον...εισαγωγική στο επίπεδο και το περιεχόμενο της εκπομπής. Αντί μιας σοβαρής προσέγγισης στη σημαντική επιλογή της Ελλάδας να παρίσταται στρατιωτικά στο Κόσοβο, ο κύριος Ταλαμάγκας αναλώνεται σε ένα απίστευτα μελό κουτσομπολιό, κάνοντας τις ίδιες γραφικές ερωτήσεις σε διαφορά στελέχη της Ελληνικής Δύναμης.

Δεν πας στον Κόσοβο για να ρωτήσεις έναν αξιωματικό αν του λείπει η Ελλάδα και πότε θα πάρει άδεια, δεν του ζητάς επιτακτικά να στείλει χαιρετίσματα(!) στην αρραβωνιαστικιά του, ούτε προφανώς ρωτάς ένα λοχαγό για τη "στρατιωτική διπλωματία" της χώρας.

Επίσης, είναι άλλο να προσπαθείς να δείξεις ότι στο Κόσοβο οι Έλληνες στρατιωτικοί βλέπουν ΕΡΤ κι άλλο να καταλήγεις σε πλάνα όπως το παρακάτω, με τη...φιλική συμμετοχή του Δημήτρη Κουτσούμπα στην εκπομπή.


Αντίστοιχα, μιας και δεν στείλαμε την ΕΡΤ στο μέτωπο του πολέμου αλλά σε ένα απόλυτα ασφαλές ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, είναι τρομακτικό να μην μπορούν να τραβήξουν ένα αξιοπρεπές πλάνο δυο ανθρώπων που απλώς περπατούν σε έναν εξωτερικό χώρο, χωρίς να βλέπουμε τα νοήματα του δημοσιογράφου προς τον κάμεραμαν και το μικρόφωνο να εξέχει!

Τέλος, μάλλον το στρατόπεδο της KFOR δεν είναι το καλύτερο μέρος για να πάρεις μια σχεδόν 10λεπτη συνέντευξη (σε εκπομπή 42 λεπτών) από τον κ. Βίτσα, καλώντας τον μάλιστα με θέρμη να επιβεβαιώσει ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης η μη μείωση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.


Δεν είμαστε στο 1995. Δεν μπορεί να θεωρείται "φυσιολογικό" και ζήτημα χαμηλής πολιτικής ότι το επίπεδο της ακριβοπληρωμένης δημόσιας τηλεόρασης είναι τόσο χαμηλό. Δεν ανήκω στους αφελείς που πιστεύουν ότι η ΕΡΤ μπορεί να γίνει BBC αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν μπορεί καν να αγγίξει το επίπεδο του TRT, δηλαδή της πολύ ζωηρής και με διεθνή παρέμβαση τουρκικής δημόσιας τηλεόρασης. Δείτε ενδεικτικά το επίπεδο της αγγλόφωνης(!) τουρκικής τηλεόρασης: TRT World.

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ούτε εθνικιστής ούτε κολλημένος με τον Στρατό για να μην αναγνωρίσει ότι ο κ. Βίτσας πήγε απλώς ένα πολιτικάντικο ταξιδάκι αναψυχής στο Κόσοβο, δίχως την παραμικρή επίγνωση των περιστάσεων.

Έχουμε εθιστεί στη μετριότητα και στον ωχαδερφισμό, ίσως γιατί θα μας ήταν συναισθηματικά πολύ δύσκολο να αποδεχθούμε ότι εν έτει 2017 η Ελλάδα επιλέγει να επιστρέψει στις μίζερες βαλκανικές ρίζες της.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί που υπηρετούν στο Κόσοβο και οι Έλληνες φορολογούμενοι που χρηματοδοτούν την ΕΡΤ αξίζουν πολύ μεγαλύτερο σεβασμό από τους κυβερνώντες και τους χειροκροτητές τους.

Υ.Γ. Η εκπομπή έκλεισε με πλάνο από την αναχαίτιση τουρκικού μαχητικού από την ελληνική πολεμική αεροπορία, υπό του ήχους του "Στο πεπρωμένο σου να δίνεις σημασία" του Γιώργου Νταλάρα. Δεν κάνω πλάκα.