Θεσμικό ατόπημα Κοτζιά για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς και τον ρόλο της Δικαιοσύνης (video)

22.2.17


Καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν το πρόσεξε κανείς αλλά χθες ο Νίκος Κοτζιάς ισχυρίστηκε κάτι θεσμικά εξωφρενικό.

Μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά, ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι τα ελληνικά δικαστήρια είναι αρμόδια να κρίνουν αν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί είναι πραξικοπηματίες ή όχι, κάτι το οποίο είναι απόλυτα ανακριβές.

Ως προς το αίτημα έκδοσης, τα ελληνικά δικαστήρια είναι αρμόδια μονάχα να κρίνουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δίκαιης δίκης τους στην Τουρκία, ανεξάρτητα με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται κι ανεξάρτητα με το αν αυτές στέκουν.

Ακόμα και αν ήταν παιδεραστές και υπήρχε video που αποδείκνυε το έγκλημα τους, πάλι η δικαιοσύνη θα έπρεπε να μην εγκρίνει το αίτημα έκδοσης τους, αν έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της δίκαιης δίκης.

Δεν επιτρέπεται για έναν υπουργό Εξωτερικών να μην γνωρίζει τι κρίνουν και τι δεν κρίνουν τα ελληνικά δικαστήρια, πόσο μάλλον όταν η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα "αθώωσε" και "υποθάλπτει" τους 8 αξιωματικούς.

Τα ελληνικά δικαστήρια έκριναν ότι σήμερα δεν συντρέχουν στην Τουρκία οι συνθήκες δίκαιης δίκης των 8 αξιωματικών. Δεν μπήκαν στην ουσία των κατηγοριών γιατί δεν έχουν καμία δικαιοδοσία. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.