Μείωση του αφορολόγητου, μια σπουδαία «ορφανή» μεταρρύθμιση

17.5.17


Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρόκειται να ψηφίσουν με...πόνο καρδιάς τη μείωση του αφορολογήτου ενώ παράλληλα οι δήθεν σοβαροί βουλευτές των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων πρόκειται...περήφανα να την καταψηφίσουν. Τι παράδοξο!

Η μείωση του αφορολογήτου αποτελεί μια σπουδαία μεταρρύθμιση για τη σύγχρονη Ελλάδα καθώς θα προκαλέσει μια σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ίσως κατά 1 εκατομμύριο φορολογούμενους.

Επικαλούμενη στοιχεία του ΣΕΒ αλλά και ένα άρθρο του καθηγητή Πελαγίδη, η Παραπολιτική ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου είχε ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας μεταρρύθμισης υπό τον σαφή τίτλο «Όχι στον λαϊκισμό: Κοινωνικά δίκαιη η μείωση του αφορολογήτου».

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης αποτελεί μια απόλυτα ορθολογική επιλογή καθώς με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μια κάποιου τύπου σύγκλιση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης με την «ευρωπαϊκή κανονικότητα», κατά την οποία τα πολλά έσοδα προέρχονται από την άμεση φορολογία κι όχι από την έμμεση φορολογία μέσω «τυφλών» φόρων π.χ στα καύσιμα.

Λυπάμαι που στο ΣΥΡΙΖΑ διστάζουν να υπερασπιστούν το σωστό βήμα που κάνουν αλλά λυπάμαι και πολύ περισσότερο για τη δήθεν φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία που συκοφαντεί τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Κοτζαμπάσηδες παντού.