Αξιοσημείωτη η μετριοπάθεια του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα

20.6.17


Παρά τις συνήθεις κραυγές των γνωστών εθνικιστικών κύκλων, οι τόνοι που επέλεξε κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν ιδιαίτερα μετριοπαθείς.

Προσωπικά, εξεπλάγην θετικά από τα όσα είπε κατά την επίσκεψη του στη Θράκη. Παραθέτω ένα απόσπασμα από το σχετικό ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «Χρόνος»:
"Πέρα από τα χαιρετίσματά του, ο κ. Ερντογάν μου είπε να σας πω ότι εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προσπαθείτε και να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η χώρα αυτή και τα προβλήματά της θα τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα. Και από την άλλη, να διατηρείτε τις αξίες σας και τα πιστεύω σας. Και θα προσπαθείτε να γαλουχείτε τα παιδιά σας με αυτές τις αξίες. Αυτό ισχύει και για τους Ρωμιούς πολίτες μας που ζουν στην Τουρκία. Εσείς κατά μία άποψη αποτελείτε γέφυρα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Για τον λόγο αυτό, εμείς το (μειονοτικό) δεν το θεωρούμε πρόβλημα. Να ξέρετε ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό σας. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με διάλογο. Έχουμε προβλήματα και θα τα επιλύσουμε. Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε. Εσείς έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, με τους μουφτήδες. Αντιστοίχως υπάρχουν προσμονές της Ελλάδος για το θέμα της Θεολογικής Σχολής (της Χάλκης). Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, δεν θα τα αποφύγουμε, οι άνθρωποι συνεννοούνται μιλώντας".
Φαίνεται ότι το πάγιο δόγμα της εποχής Ερντογάν για «μηδενικά προβλήματα» με τους Ευρωπαίους γείτονες της Τουρκίας παραμένει σε ισχύ, χωρίς να επηρεάζεται από την αμοιβαία εθνικιστική υστερία των mainstream ΜΜΕ των δυο χωρών.

Η στάση του πρωθυπουργού της Τουρκίας πρέπει να αξιολογηθεί σωστά από την ελληνική εξωτερική πολιτική κι όχι με τον συνήθη μίζερο και κλειστοφοβικό τρόπο...