Παρέδωσε η Ελλάδα παράτυπα στον Ερντογάν καταζητούμενο Τούρκο δημοσιογράφο;

1.6.17


Στις 22 Μαΐου, ανώτατο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε σε κάθειρξη 22,5 ετών τους δημοσιογράφους Cevheri Güven και Murat Çapan, με τη... συνηθισμένη πλέον κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση του αμφιλεγόμενου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Αυτό που κυρίως εξόργισε το σύστημα Ερντογάν ήταν ότι κάποτε το περιοδικό Nokta, του οποίου οι καταδικασθέντες ήταν οι αρχισυντάκτες, εμφάνισε στο πρωτοσέλιδό του τον Ερντογάν να βγάζει χαμογελαστή selfie μπροστά στο φέρετρο ενός Τούρκου στρατιώτη. Ήταν ένα ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Νοτιοανατολική Τουρκία μεταξύ των σωμάτων ασφαλείας και των ανταρτών του PKK.

Στις 23 Μαΐου, ο Cevheri Güven, ένας εκ των καταδικασθέντων, δημοσίευσε ένα άρθρο στα αγγλικά εξηγώντας τι ακριβώς συνέβη, τονίζοντας ότι χρειάστηκε κι εκείνος να μπει σε μια βάρκα με πρόσφυγες από τη Συρία και να αποδράσει εγκαίρως από την Τουρκία – λογικά μέσω κάποιου ελληνικού νησιού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν ήταν διατεθειμένος να μπει στη φυλακή στα 38 του και να βγει στα 60, μόνο και μόνο για ένα πρωτοσέλιδο.

Φαίνεται όμως ότι ο συνάδελφος του Murat Çapan δεν ήταν το ίδιο τυχερός. Σύμφωνα με δημοσιεύματα πλήθους τουρκικών ΜΜΕ, ο Çapan συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να περάσει στην Ελλάδα κι οδηγήθηκε στη φυλακή ώστε να εκτίσει την ποινή των 22,5 χρόνων κάθειρξης που του επιβλήθηκε.

Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο Διαδίκτυο, ένα από τα πρώτα ρεπορτάζ για τη σύλληψη του Çapan εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα Diken, αριστερής κατεύθυνσης, το απόγευμα της 24ης Μαΐου και την επομένη η είδηση κυκλοφόρησε σχεδόν σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο δημοσιογράφος συνελήφθη μαζί με άλλους 4 ενήλικες και 3 παιδιά στη συνοριακή περιοχή Uzunköprü, η οποία βρίσκεται ακριβώς στο ύψος του Διδυμότειχου.

Όλα τα παραπάνω θα ήταν κάπως αδιάφορα για την ελληνική επικαιρότητα, αν στις 30 Μαΐου η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η πιο παλιά και αξιοσέβαστη ΜΚΟ της χώρας που δραστηριοποιείται στον χώρο της προστασίας των δικαιωμάτων, δεν προχωρούσε στη δημοσίευση μιας ιδιαίτερα σοβαρής καταγγελίας.

Η συνέχεια στην Athens Voice.