Καθαρές κουβέντες για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία στην Κεντροαριστερά

7.9.17


Ας βάλουμε τα πράγματα στη σειρά, για να μην χαθεί αυτή η σημαντική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας.

1. Σε μια χώρα της οποία βασικό εξαγώγιμο προϊόν αποτελούν οι ίδιοι οι πολίτες της, είναι ντροπή να ισχυρίζονται κάποιοι ότι αποτελεί πολυτέλεια ή χιπστεριά το να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πολιτικής έκφρασης στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Είναι επίσης βλαχιά και επαρχιωτισμός να λες ότι αν ήταν τόσο εύκολο, θα το είχαν κάνει κι άλλα ευρωπαϊκά κόμματα. Δεν είναι υποχρεωμένο το πολιτικό σύστημα της χώρας να είναι πάντοτε ουραγός των εξελίξεων.

2. Ακριβώς επειδή η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι τόσο σημαντική, θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια καθιέρωσης της, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί την αναβολή της διαδικασίας για μερικές εβδομάδες. Υπάρχει κολοσσιαία διαφορά μεταξύ του να ψηφίσουν λίγοι στις 5 Νοεμβρίου και να ψηφίσουν πολύ περισσότεροι λίγες μέρες μετά.

3. Τέλειος τρόπος να προβλεφθεί κάθε πιθανή παρατυπία κατά την εκλογική διαδικασία δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει ούτε στην ψηφοφορία με τη φυσική παρουσία των πολιτών. Θα πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ του να μπορούν να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Προφανώς και είναι ένα τεχνικά δύσκολο ζήτημα αλλά γίνεται ακόμα πιο δύσκολο υπό ασφυκτικές ημερομηνίες

4. Εκτός από τη Φώφη Γεννηματά, όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν ταχθεί ανοιχτά και ΔΗΜΟΣΙΑ υπέρ της εξ αποστάσεως πληροφορίας. Μπορεί επιτέλους η κ. Γεννηματά να μας πει ποια είναι η θέση της για το ζήτημα;

5. Αν η εξ αποστάσεως ψηφοφορία ναυαγήσει, η συμμετοχή θα είναι μικρότερη από εκείνη που υπολογιζόταν πριν καν γίνει αναφορά στο ενδεχόμενο εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Όταν διαψεύδεις την ελπίδα των πολιτών ότι κάτι καλό πάει να γίνει, είναι πολύ πιθανόν να μην ασχοληθούν ξανά μαζί σου.