Μια αστεία δημοσκόπηση για την Κεντροαριστερά και ο αφόρητος μαζοχισμός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

26.9.17


Αναρωτιέμαι πραγματικά αν στο βάθος-βάθος ο Νίκος Μαραντζίδης και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας απολαμβάνουν το να τους βρίζει όλη η Ελλάδα. Μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω τη χθεσινή απόφαση τους να δημοσιεύσουν μια αληθινά αστεία δημοσκόπηση για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Οι ερωτήσεις περί Κεντροαριστεράς έγιναν στο πλαίσιο μιας συνολικής δημοσκόπησης για τις πολιτικές εξελίξεις, κάτι που κατά την άποψη μου είναι εξ ορισμού προβληματικό. Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας, το αρχικό δείγμα ήταν 1.000 πολίτες και το τελικό δείγμα 1.025.


Ας δούμε τώρα την πρώτη ερώτηση περί Κεντροαριστεράς. Οι εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς αφορούν αθροιστικά αρκετά ή πολύ το 23% του δείγματος των 1.025 ερωτηθέντων, χοντρικά δηλαδή περίπου 235 ερωτηθέντες.


Πάμε τώρα στη δεύτερη ερώτηση. Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το δείγμα είναι πλέον μόλις 235 άνθρωποι και το ερώτημα είναι «ποιος θα θέλατε να εκλεγεί αρχηγός», όχι ποιον θα ψηφίζατε!


Κι αφού ρωτάνε αυτούς που ενδιαφέρονται ποιος θα ήθελαν να εκλεγεί, μετά τίθεται επιτέλους το ερώτημα «ποιον θα επιλέγατε» αλλά όχι σε αυτούς που ενδιαφέρονται. Εδώ το δείγμα είναι όσοι δηλώνουν ότι είναι «πολύ πιθανό» και «βέβαιο» ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές.

Πουθενά όμως στα ευρήματα της δημοσκόπησης δεν δημοσιεύεται πίνακας που να δείχνει ποιοι είναι πιθανό να ψηφίσουν και ποιοι όχι! Λογικά, το δείγμα αυτό είναι μάξιμουμ 235 άτομα από τα 1.025, όσα δηλαδή δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται αλλά πιθανότατα μπορεί να είναι ακόμα μικρότερο, αν δεν δηλώνουν όλοι αυτοί με βεβαιότητα ότι θα πάνε στις κάλπες.Όπως και να έχει όμως, το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το δείγμα το γνωρίζουν μόνο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας!

Το καλύτερο; Ρίξτε μια ματιά στα δεξιά της παρακάτω εικόνας, στο εύρος διακύμανσης. Έχετε ξαναδεί ποτέ μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης σε οποιαδήποτε δημοσκόπηση οπουδήποτε στον κόσμο; Είναι δυνατόν να δημοσιεύεται δημοσκόπηση που λέει ότι κάποιος μπορεί να πάρει από 0,5% μέχρι 8% και κάποιος άλλος από 4,5% μέχρι 20,5%;


Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση περί στημένων δημοσκοπήσεων. Δεν επιχειρώ να αποδείξω κάτι τέτοιο, δεν νομίζω εξάλλου είναι και εφικτό να αποδειχθεί. Θέλω όμως να σταθώ σε κάτι άλλο, το οποίο θεωρώ εξίσου σημαντικό για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Γιατί δεν αυτοπροστατεύονται οι δημοσκόποι; Γιατί συνεχίζουν να προκαλούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη του κόσμου; Ας πούμε ότι πράγματι έγινε αυτή η δημοσκόπηση και βγήκαν αυτά τα αποτελέσματα. Γιατί να τη δημοσιεύσουν; Γιατί να μην περιμένουν λίγες εβδομάδες ακόμα για να δουν με κυλιόμενες έρευνες μήπως προκύπτουν πιο σοβαρά ευρήματα;

Στο κάτω-κάτω, σε μια εσωκομματική εκλογή χωρίς καθορισμένο εκλογικό σώμα είναι εξ ορισμού φοβερά δύσκολο να προβλέψεις το αποτέλεσμα. Γιατί αντί να είναι πιο προσεκτικοί, είναι ακόμα πιο επιπόλαιοι, απλώς συμπεριλαμβάνοντας σε μια γενικότερη δημοσκόπηση 2-3 ερωτήματα περί Κεντροριστεράς;

Μήπως θα ήταν προτιμότερο να πάψουν να παριστάνουν τους παράγοντες στα καφέ και στα τηλέφωνα και να κοιτάξουν να βελτιώσουν λιγάκι τις μεθόδους και μοντέλα τους;