Στιγμές Εθνικής Μειονεξίας

11.12.17


Από το φθινόπωρο του 2016 και μετά, από όποιο χωριό κι αν δήμο κι αν πέρασε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε ούτε μια φορά να στείλει «ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα» για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα σας πείσει. Εκτιμώ, με αρκετή βεβαιότητα, ότι ακόμα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα αιφνιδιάστηκαν από το πόσο τοις μετρητοίς πήρε τη συγκεκριμένη δήλωση Ερντογάν ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της Ελλάδας.

Κάπως έτσι, καταλήξαμε στον άβολο καναπέ του Προεδρικού Μεγάρου, όταν και ο Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίστηκε περισσότερο ως τηλεσχολιαστής της συνέντευξης του Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Παπαχελά, παρά ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αντί να εκφράσει την εθνική αυτοπεποίθηση με ένα εθιμοτυπικό φιλόξενο καλωσόρισμα σε έναν ξένο ηγέτη, ο Προκόπης Παυλόπουλος επέλεξε να εναρμονιστεί διανοητικά και υφολογικά με τη μέχρι σήμερα πορεία του στα δημόσια πράγματα.

Στρογγυλοποιώντας προς τα κάτω τη δυναμική κύρους του αξιώματος του, ο Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίστηκε περισσότερο ως συντηρητικός βουλευτής κάποιου μικρού φοβικού κόμματος παρά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με ένα διδακτισμό ξένο προς τις παραδόσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε να απαντήσει και μάλιστα με τρόπο λεπτομερειακό σε μια σειρά ερωτήσεων που ουδέποτε έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν - και δεν θα μάθουμε και ποτέ αν τελικά θα τις έθετε.

Η συνέχεια στην Athens Voice.