Η υποκριτική δημόσια συζήτηση περί μυστικών κονδυλίων βλάπτει τη Δημοκρατία (υπέρ των εχθρών της)

18.10.18


Με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης(;), έχει ξεκινήσει μια έντονη δημόσια συζήτηση περί των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. Μια συζήτηση που έχει επαναληφθεί δεκάδες φορές, με την εκάστοτε κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά και την εκάστοτε Αντιπολίτευση να...πέφτει από τα σύννεφα.

Στην πραγματικότητα, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συζήτηση αυτή είναι απόλυτα υποκριτική και δεν οδηγεί πουθενά. Καλώς υπάρχουν μυστικά κονδύλια στο υπουργείο Εξωτερικών και δεν είναι αναγκαία καλό ότι έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια -ούτε κι αναγκαία κακό. Τα μυστικά κονδύλια αποτελούν κομμάτι της συνολικής και αόριστης πολιτικής ευθύνης που εξ' ορισμού αναλαμβάνει η κάθε κυβέρνηση και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Είναι πραγματικά αδιανόητο ότι η συζήτηση ξεκίνησε από πράγματα που ειπώθηκαν μεταξύ μελών της κυβέρνησης σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου. Είναι πραγματικά εξοργιστικό που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, μετά από 40 χρόνια διακυβέρνησης, θέτουν δημόσια ερωτήματα που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να απαντηθούν.

Η συζήτηση αυτή αυξάνει την ήδη τεράστια «τοξικότητα» του ελληνικού πολιτικού συστήματος, πείθοντας ακόμα περισσότερους πολίτες ότι «όλοι το ίδιοι είναι» αλλά και ότι «για τα λεφτά τσακώνονται μεταξύ τους». Το κύρος της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μειώνεται και επωφελούνται μονάχα οι εχθροί της.

Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να πέσουν άμεσα οι τόνοι για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως σωστά μοιάζουν να έχουν πέσει και οι τόνοι για τις «επενδύσεις» κρατικών εταιριών στα Βαλκάνια. Δεν προσφέρονται τα πάντα για μικροπολιτικό κουβεντολόι στα τηλεοπτικά καφενεία.