Πώς γίνεται όλοι να κάνουν λόγο για «πάρτυ στην Υγεία» αλλά τελικά να μην τιμωρείται κανένας;

2.11.18


Μιας και τα ελληνικά κόμματα δεν συμφωνούν συχνά σε πολλά πράγματα, αξίζει να σημειωθεί ότι διαχρονικά υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση στο ότι πράγματι κατά τις τελευταίες δεκαετίες στήθηκε ένα τρελό πάρτυ σπατάλης και διαφθοράς στη Δημόσια Υγεία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι υπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων, που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στη Βουλή για τις δραστηριότητες της Novartis, παραδέχθηκαν ότι πράγματι υπάρχει σκάνδαλο Novartis αλλά αυτό δεν αγγίζει πολιτικά πρόσωπα παρά μόνο γιατρούς. Ουδείς όμως είπε ότι όλα πήγαιναν καλά.

Από χθες, η διαφαινόμενη διάθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να προτείνει τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για 5 πρώην υπουργούς Υγείας ανοίγει ξανά τη συγκεκριμένη συζήτηση, πάλι με τους ίδιους ακριβώς όρους. Όλοι παραδέχονται ότι υπήρχε ένα πάρτυ αλλά όλοι ατομικά δηλώνουν ότι δεν συμμετείχαν. Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι δημόσιες δαπάνες είχαν ξεφύγει αλλά όλοι τονίζουν ότι επί των ημερών τους έγινε προσπάθεια να περιοριστεί η σπατάλη.

Προσωπικά, δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το τι ισχύει με τις συγκεκριμένες υποθέσεις, γι' αυτό και γελάω τόσο με εκείνους που είναι βέβαιοι για την ενοχή των πρώην υπουργών όσο και με εκείνους που προεξοφλούν ήδη ότι το όποιο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα είναι γελοίο.

Όπως και να έχει, αυτό που κυρίως προσπαθώ να πω είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση διεξάγεται ενώπιον μιας πληγωμένης και ταλαιπωρημένης ελληνικής κοινωνίας. Οι απλοί πολίτες ακούνε τους πολιτικούς να συμφωνούν μεταξύ τους ότι για χρόνια κάποιοι τα έτρωγαν αλλά στο τέλος της ημέρας διαπιστώνουν ότι δεν τιμωρείται κανένας.

Επειδή λοιπόν μοιάζει μαθηματικά βέβαιο ότι πράγματι κάποιοι τα φάγανε, εύχομαι και ελπίζω όλη αυτή η πολύμηνη διαδικασία, που αναμένεται να ξεκινήσει, να συμβάλει πραγματικά στην κάθαρση κι όχι στην προσωρινή ικανοποίηση κοντόφθαλμων επικοινωνιακών σχεδιασμών. Διαφορετικά, από το τοξικό πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί θα κερδίσουν μονάχα οι εχθροί της Δημοκρατίας, εκείνοι που με πάθος προσπαθούν να μας πείσουν ότι «έλα μωρέ, δεν βλέπεις, όλοι τα τρώγανε».

Επειδή λοιπόν δεν τα έτρωγαν όλοι αλλά συγκεκριμένοι φαύλοι, εύχομαι πραγματικά να τιμωρηθούν όποιοι κι αν είναι, από όποιον πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται.