Δημοσκόπηση Pulse: Η ΝΔ έχει πιάσει ταβάνι εδώ και καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει, το ΚΙΝΑΛ συσπειρώνεται

23.4.19


Σε αντίθεση με τον τρόπο που την ερμηνεύουν τα ΜΜΕ του φανατισμένου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμού του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική για τη Νέα Δημοκρατία.

Ναι μεν η διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη αλλά ταυτόχρονα η εκλογική επιρροή της μοιάζει να έχει πιάσει ταβάνι. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει το ακριβώς ίδιο ποσοστό με εκείνο της μέτρησης του Μαρτίου ενώ ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να κερδίσει μισή μονάδα.

Αν μάλιστα κανείς ρίξει μια ματιά σε παλαιότερες μετρήσεις της ίδιας εταιρείας, θα διαπιστώσει ότι η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κλείνει. Τον Απρίλιο του 2017, η Νέα Δημοκρατία ήταν και πάλι στο 32,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 19%. Υπό τον brand name «Δημοκρατική Συμπαράταξη» το ΠΑΣΟΚ λάμβανε τότε 7% ενώ σήμερα κερδίζει μια μονάδα και υπό το νέο brand name «Κίνημα Αλλαγής» είναι στο 8%.

Συνοψίζοντας, όσοι εστιάζουν απλά στη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος. Ναι μεν η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει καθαρά τις εκλογές αλλά σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη κάποιου ιδιαίτερου κοινωνικού ρεύματος υπέρ της. Ακόμα κι αν κερδίσει την αυτοδυναμία, αυτό θα οφείλεται στο εξωφρενικό bonus του ισχύοντος εκλογικού νόμου κι όχι σε κάποια φοβερή εκλογική καταγραφή του κόμματος.