Ποιος ανασχηματισμός;

19.9.08


του Γιάννη Πρετεντέρη από το ΒΗΜΑ...

Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Αλογοσκούφης «κάνει πολύ καλά τη δουλειά του τα τελευταία χρόνια».

Ερώτηση κρίσεως: αν ο υπουργός Οικονομίας κάνει «πολύ καλά» τη δουλειά του, γιατί ο ίδιος υπουργός δήλωνε προ μηνών ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού; Και γιατί χρειάστηκε μόλις προ εικοσαημέρου να πάρει έκτακτα φορολογικά μέτρα, μήπως και γεμίσει τα ταμεία; Τι σόι υπουργός Οικονομίας είναι αυτός που ο ίδιος μεν κάνει «πολύ καλά» τη δουλειά του, αλλά πέφτει έξω η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης; Oμολογώ πως αδυνατώ να φανταστώ την απάντηση που θα έβρισκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε αυτές τις απορίες. Διότι θα έπρεπε να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να είναι καλός ένας υπουργός τη στιγμή που ο ίδιος ομολογεί ότι πέφτει έξω η πολιτική του. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τον Αλογοσκούφη, αλλά για τη συντριπτική πλειονότητα των υπουργών, ενδεχομένως και για το σύνολο της κυβέρνησης. Φυσικά, δεν περιμένω από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώσει ότι μετέχει σε μια «πολύ κακή» κυβέρνηση, ούτε ότι ο υπουργός Οικονομίας «είναι για πέταμα». Θα περίμενα όμως από τους υπουργούς και την κυβέρνηση να έχουν στοιχειώδη συναίσθηση της δημόσιας εικόνας τους. Και η εικόνα αυτή απέχει παρασάγγες από την εικόνα μιας «πολύ καλής» κυβέρνησης. Ορισμένοι παράγοντες της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι πρόκειται για τη χειρότερη κυβέρνηση από το 1974. Δεν το αποκλείω, αν και είναι δύσκολο να γίνει μια οριστική αποτίμηση πριν μια κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα βρίσκεται συνολικά σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν στην οποία βρισκόταν το 2004. Και από τη στιγμή που η χώρα πηγαίνει χειρότερα, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση είναι καλύτερη. Ασφαλώς, θα μου πείτε, υπάρχει η λύση του ανασχηματισμού. Την οποία εξετάζει ο Καραμανλής και, αργά ή γρήγορα, θα ενεργοποιήσει. Αν κρίνω όμως από τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς που κυκλοφορούν ελεύθεροι, ο Καραμανλής με τους ανασχηματισμούς περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει: διότι ένας υπουργός που παραμένει στην κυβέρνηση δεν είναι συνήθως παρά άλλος ένας κακός υπουργός, ενώ ένας υπουργός που φεύγει δεν είναι παρά ένας πρώην κακός υπουργός που μετατρέπεται σε έναν κακό επικριτή των υπουργών.

Ασε δε που με έναν ανασχηματισμό μπορούν να αλλάξουν πολλά, αλλά όχι όλα: ο Πρωθυπουργός, ας πούμε,θα παραμείνει υποχρεωτικά ο ίδιος.

Σχόλιο Παραπολιτικής : Παρασκευή σήμερα και οΓιάννης Πρετεντέρης τα βάζει με τον Καραμανλή...
Είναι στα πλαίσια του προγράμματος...

Κάθε Δευτέρα , Τετάρτη , Παρασκευή βρίζει τον πρωθυπουργό και κάθε Τρίτη , Πέμπτη , Σάββατο τον στηρίζει...