Κάμπτεται η αντίσταση της ΠΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματος

29.9.08

alkimosarchive.blogspot.com


Ιταλική εφημερίδα θεωρεί δεδομένη την αλλαγή ονόματος στην ΠΓΔΜ.
«Η παράδοση των Μακεδόνων: Έτοιμοι για την συμφωνία, αλλάζουμε όνομα»,
γράφει η «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα».
.
Σε αναλυτικό της άρθρο, με τίτλο «Η παράδοση των Μακεδόνων: έτοιμοι για τη συμφωνία, αλλάζουμε όνομα» η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, αναφέρεται στην υπόθεση του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και στις πιθανότητες λύσης της διαφοράς με την Ελλάδα.
.
Ο δημοσιογράφος Φραντζέσκο Μπατιστίνι παραθέτει τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ειδικότερα, ο κ. Τσερβένκοφσκι τονίζει ότι «είμαστε έτοιμοι να βρούμε ένα δίκαιο συμβιβασμό και μια λογική λύση με την Ελλάδα, υπό τον όρο να μην απορρίπτει την εθνική και πολιτισμική μας ταυτότητα». Ο Μπατιστίνι συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «στα Σκόπια έχουν πλέον αντιληφθεί ότι η συγκεκριμένη διαφορά αποτελεί έρμα, νεκρό βάρος, και για πρώτη φορά δέχονται να αναβαπτισθούν, κάνοντας παρελθόν τόσο το «FYROM», όσο και στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
.
Η «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», προσθέτει ότι, ως λύση, αποκλείεται το «Σλαβομακεδονία», διότι «θα ενοχλούσε τους Αλβανούς», όπως επίσης και το «Pirin Macedonia», διότι θα ήταν «υπερβολικά φιλοβουλγαρικό», αλλά και το «Vardar», η ονομασία που, όπως τονίζεται, ίσχυε πριν τον Τίτο.
.
Ο Ιταλός δημοσιογράφος σημειώνει ότι «οι πιο πιθανές λύσεις είναι «Nuova Macedonia» (Νέα Μακεδονία) και «Macedonia del Nord» (Μακεδονία του Βορρά). Διότι τα Σκόπια θα μπορούσαν, με τον τρόπο αυτό, να διατηρήσουν το όνομα που αγαπούν . Η Αθήνα, παράλληλα, θα εξασφάλιζε την αποσαφήνιση ότι η πρώτη, αρχαία, μεγάλη Μακεδονία, είναι η περιοχή στην οποία ζουν οι Έλληνες της Θεσσαλονίκης».
.
Ο Μπατιστίνι αναφέρεται επίσης στην συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις και στη δήλωση της δεύτερης ότι «θα θέλαμε να λύσουμε την υπόθεση αυτή, όσο πιο σύντομα γίνεται. Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που να ικανοποιεί όλους». «Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα παραδείγματα παλαιού μίσους», συμπληρώνει η «Κορριέρε», αναφέροντας τη σχετική δήλωση του πολιτικολόγου John Agnew. Και καταλήγει: «Έστω και αν ήρθε η στιγμή για (να χορέψουν οι δυο χώρες) ταγκό ή συρτάκι, αυτό δεν σημαίνει ότι το μίσος θα μετατραπεί σε έρωτα».
.
www.kathimerini.gr - AΠΕ