Γυρίστε την πλάτη στην Αμερική

30.9.08


(επιστολή αναγνώστη )

Τώρα είναι η ιστορική στιγμή η Ενωμένη Ευρώπη να στρέψει τα νώτα της στην Αμερική και να αγκαλιάσει τη Ρωσία.

Ο κολοσσός που αστυνόμευσε με έκδηλες τάσεις ολοκληρωτισμού όλο τον πλανήτη φαίνεται να τρικλίζει πάνω σε γυάλινα πόδια έτοιμα να συντριβούν. Τώρα είναι η μοναδική ευκαιρία της Ευρώπης (εάν θέλει να αποφύγει το θανάσιμο σφιχταγκάλιασμά της από την Αμερική) να προσεγγίσει τη Ρωσία συνάπτοντας μια ιδιαίτερη συμμαχία μαζί της.

Μία τέτοια στρατηγική κίνηση θα είχε λυτρωτικές συνέπειες για όλο τον πλανήτη, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στην αλαζονική ηγεσία της Αμερικής.

Η Ευρώπη δεν έχει να κερδίσει ή να περιμένει τίποτα εάν συνεχίσει να επιδεικνύει υποτελή στάση έναντι της Αμερικής ενώ θα έχει τεράστια οφέλη από μία συμμαχία με την Ρωσία.

1. Θα καταστήσει σαφές στην παγκόσμια κοινότητα ότι έχει πολιτική και στρατιωτική υπόσταση τέτοια ώστε πρέπει πλέον να υπολογίζεται σοβαρά η φωνή της.

2. Θα περιορίσει την Αμερική στα σύνορά της, θα τη συγκρατήσει από τον ξέφρενο κατήφορο στον οποίο την οδηγεί σήμερα η αλαζονεία της και τελικά θα την ωφελήσει, σώζοντας την από μία επικείμενη οικονομική κατάρρευση που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για όλο τον πλανήτη.

3. Αυτή την ώρα η Αμερική, μετά τα φοβερά και αδικαιολόγητα λάθη που έκανε στην εξωτερική της πολιτική, βρίσκεται στην πραγματικότητα σε τέτοιο σημείο αδυναμίας, ώστε δεν θα μπορούσε να αντιδράσει σε μία τόσο σοβαρή αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης της Ευρώπης.

4. Το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να διαλυθεί, απλώς δεν θα κατευθύνεται από την Αμερική και θα μετεξελιχθεί σε στιβαρό χέρι της Ευρώπης. Η Ευρώπη με την Ρωσία σύμμαχο θα γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού στην παγκόσμια πολιτική κονίστρα κρατώντας πραγματικά τις ισορροπίες που χρειάζονται για να επιτευχθεί η επιζητούμενη παγκόσμια ειρήνη.

5. Η ευρωπαϊκή κουλτούρα μπορεί να συνυπάρξει πολύ πιο εύκολα με τη ρωσική κουλτούρα της μουσικής, του μπαλέτου, του θεάτρου, της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας αλλά και γενικά της αισθητικής του ρωσικού λαού παρά με το "σύγχρονο πολιτισμό" της "άγριας δύσης" της Αμερικής.

6.Το σοβαρότερο επιχείρημα όμως για μια τέτοια αλλαγή πορείας είναι ότι η ειρήνη στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα στον πλανήτη κινδυνεύει, εάν συνεχισθεί η πίεση που η Αμερική ασκεί στη Ρωσία μέσω των χωρών της πρώην σοβιετικής ένωσης. Η Ρωσία σύντομα θα αισθανθεί να στραγγαλίζεται και σαν μια άγρια γάτα που στριμώχνεται στη γωνία, θα αντεπιτεθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη.

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ευρώπης να απαγκιστρωθεί από το μύθο ότι η Αμερική είναι ένας παγκόσμιος τρομοκράτης που τίποτε δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Εάν οι πολιτικοί της Ευρώπης δεν έχουν ακόμα το ανάστημα να αντισταθούν στην υποτέλεια, οι Λαοί με τη φωνή τους πρέπει να τους οδηγήσουν.

Α. Ε. Γεωργόπουλος