Βρισκόμαστε όντως στα πρόθυρα μιας νέας παγκόσμιας σύρραξης;

14.10.08

alkimosarchive.blogspot.com

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει, ότι «η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος οφείλει να συνοδεύεται από μία ευρύτερη διεθνή οικονομική συνεργασία».
.
Καθοριστικής σημασίας η νέα πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος δήλωσε σήμερα, ότι αυτό που χρειάζεται το διεθνές χρηματοπιστωτικό συστήματα είναι μία μεταρρύθμιση μεγάλων διαστάσεων, κατά τα πρότυπα ενός «νέου Μπρέτον Γουντς»(*).
.
«Πρέπει να οργανώσουμε ένα νέο Μπρέτον Γουντς, να αρθρώσουμε μία νέα διεθνή χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Μπράουν μιλώντας σε στελέχη του Σίτι, λίγες ώρες αφότου οριστικοποίησε το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης των τραπεζών (βλέπε εδώ).
.
Η διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων 44 χωρών ή εξόριστων κυβερνήσεων τον Ιούλιο του 1944 στις Ηνωμένες Πολιτείες και έθεσε τις βάσεις των κανονιστικών διατάξεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανοίγοντας το δρόμο στη δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «είχε καθορίσει κανόνες για έναν κόσμο περιορισμένης ροής κεφαλαίων», υπενθύμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Τώρα πρέπει να καθορίσουμε νέους κανόνες για ένα κόσμο όπου οι ροές κεφαλαίων είναι διεθνείς», πρόσθεσε.
.
«Ορισμένες φορές», συνέχισε, «μία κρίση είναι απαραίτητη για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι κάτι που είναι φανερό και θα μπορούσε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, δεν μπορεί να περιμένει άλλο πια».
.
Όπως είπε, η μεταρρύθμιση του χρηματοπιοστωτικού συστήματος «οφείλει να συνοδεύεται από μία ευρύτερη διεθνή οικονομική συνεργασία, όπως αυτή που άρχισε την περασμένη εβδομάδα με τη συντονισμένη δράση (πολλών κεντρικών τραπεζών) σχετικά με τα επιτόκια».
.
«Μέσα στην εβδομάδα θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στη διάρκεια του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, και θα προτείνουμε μία παγκόσμια συνάντηση κορυφής, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί των αρχών και των πολιτικών που πρέπει να εφαρμόσουμε για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον κόσμο», κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
.
ΑΠΕ - ΜΠΕ / kathimerini.gr

---------

(*) Το σύστημα του Bretton Woods, το οποίο υιοθετήθηκε από τις οικονομίες της αγοράς, εγγυάτο τη νομισματική σταθερότητα σε διεθνές επίπεδο και καθιέρωσε την υπεροχή του δολαρίου (βλέπε προηγούμενο post).
.
Το 1944, ενώ στην Ευρώπη εξακολουθούσε να μαίνεται ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, διεξήχθη στο Bretton Woods (Μπρέτον Γουντς) των Ηνωμένων Πολιτειών διάσκεψη για την αναδιοργάνωση των χρηματοοικονομικών και νομισματικών σχέσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Στη διάσκεψη αυτή μετείχαν πάνω από 40 χώρες, οι οποίες στις 22 Ιουλίου 1944 υπέγραψαν τη «συμφωνία του Bretton Woods». Η συμφωνία αυτή περιλάμβανε ρυθμίσεις και διαδικασίες για τη διακυβέρνηση της παγκόσμιας οικονομίας. Προέβλεπε δε τη σύσταση της «Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης» [η οποία σήμερα καλείται «Παγκόσμια Τράπεζα»] και του «Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Οι δύο αυτοί οργανισμοί είναι πλέον γνωστοί ως «τα δίδυμα του Bretton Woods» (Bretton Woods Twins). Εξάλλου, το σύστημα του Bretton Woods προβλέπει σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ ο χρυσός καθίσταται το αγαθό αναφοράς. Το δολάριο ΗΠΑ έγινε έτσι το μόνο νόμισμα το οποίο θα ήταν μετατρέψιμο σε χρυσό.
.
Πηγή:
Ευρωπαϊκή Ένωση
.