Έχει σχέση το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα με την Deutsche Telekom;

6.10.08

alkimosarchive.blogspot.com


Το νέο σκάνδαλο προστασίας δεδομένων με την Deutsche Telekom
γεννά ερωτήματα. Μήπως θα έπρεπε να εξετασθεί και η πιθανή εμπλοκή της
στο αντίστοιχο σκάνδαλο στην Ελλάδα;
.
Από το τμήμα κινητής τηλεφωνίας T-Mobile έχουν κλαπεί πάνω από 17 εκ. δεδομένα πελατών, παραδέχτηκε η διεύθυνση του ομίλου σήμερα στη Βόννη, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel (εδώ). Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και δεδομένα γνωστών προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού.

Κλοπή από το 2006

Η κλοπή είχε γίνει το 2006 και τότε είχε επιληφθεί της υπόθεσης η εισαγγελία. Δεν δόθηκε όμως διάσταση, καθώς δεν είχε υπάρξει απόπειρα διάθεσής τους μέσω του διαδικτύου στην αγορά. Οι έρευνες των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών έμειναν άκαρπες. Πρόσβαση όμως στα κλεμμένα δεδομένα που «προσφέρθηκαν σε εγκληματικούς κύκλους στο ιντερνέτ» απέκτησε το περιοδικό «Σπίγκελ» που αποκάλυψε το σκάνδαλο. «Η υπόθεση αυτή που ανάγεται στο 2006 μας απασχολεί πολύ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της T-Mobile Φίλιπ Χουμ.

Μυστικοί αριθμοί πολιτικών

Η D.Telekom διευκρίνισε ότι στα κλεμμένα δεδομένα δεν περιλαμβάνονται τραπεζικοί λογαριασμοί και αριθμοί πιστωτικών καρτών. Δίπλα στα ονόματα όμως αναγράφεται η διεύθυνση, η ημερομηνία γέννησης και η ηλεκτρονική διεύθυνση των πελατών. Μεταξύ αυτών και τα μυστικά νούμερα τηλεφώνου και ιδιωτικές διευθύνσεις από πολιτικούς, υπουργούς, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες ακόμη και πρώην προέδρους της χώρας, δεδομένα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και για την ασφάλεια των προσώπων αυτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Telekom Ρενέ Όμπερμαν (Rene Obermann) είχε ενημερώσει σχετικά την κυβέρνηση.

Υπάρχει μήπως σχέση με το ίδιο σκάνδαλο στην Ελλάδα;

Υπάρχουν πολλά σημεία, στα οποία ίσως κάποιος «κακόβουλος» διέκρινε συνθετικούς κρίκους με τον ποιο σημαντικό να είναι η ...SIEMENS. Ανεξάρτητα της εμπλοκής μιας τρίτης εταιρείας (Vodafone) στο εν λόγω σκάνδαλο, ο ρόλος της Siemens στην υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα είναι περισσότερο από πασιφανής, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο σύστημα C4I. Το πανάκριβο αυτό σύστημα ασφαλείας, το οποίο είχε εγκατασταθεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων, και το οποίο όμως δεν λειτούργησε ποτέ – τουλάχιστον για τον σκοπό που είχε αρχικά προβλεφθεί. Μήπως φάνηκε όμως χρήσιμο για τον σκοπό των υποκλοπών; (βλέπε εδώ). Δεν προκαλεί έκπληξη επίσης, αυτό που διαβάζουμε στα ΝΕΑ: "Οι μίζες της Siemens περνούν ως «προίκα» στη Deutsche Τelekom" (εδώ). Θα ήταν πιστεύω ενδιαφέρον να ερευνηθεί, αν υπάρχει εμπλοκή της Siemens και στη περίπτωση του σκανδάλου στη Γερμανία. Αυτό θα έδινε μια άλλη διάσταση στην υπόθεση... εξάλλου είναι γνωστή η σχέση της Deutsche Telekom με την Siemens (βλέπε εδώ και εδώ).
..
Το άλλο σημείο είναι, ότι το σκάνδαλο στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε την ίδια σχεδόν χρονική περίοδο που αποκαλύπτονταν και το αντίστοιχο στην Γερμανία. Δεν είναι περίεργη η σύμπτωση αυτή καθώς και το γεγονός ότι και εκεί οι έρευνες των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών έμειναν άκαρπες;
.
Παραθέτω εδώ, για να μη ξεχνιόμαστε, αυτά που είχε δημοσιεύσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ) στις αρχές Φεβρουαρίου του 2006:

«Μεταξύ των τηλεφώνων που παρακολουθούντο, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ήταν του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, του υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, του Έλληνα Επιτρόπου Σταύρου Δήμα και της δημάρχου Αθηναίων κας Ντόρας Μπακογιάννη. Επίσης μεταξύ των 100 τηλεφώνων ήταν τα τηλέφωνα της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τηλέφωνα της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργείου Εξωτερικών, ένα τηλέφωνο της Αμερικανικής Πρεσβείας, τηλέφωνα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και τηλέφωνα της εταιρίας "ΑΚΕΤΕ" που ανήκει στην οικογένεια του πρωθυπουργού. Εκείνοι που είχαν τοποθετήσει το δίκτυο των υποκλοπών θα μπορούσαν να είναι από οποιαδήποτε χώρα, είπε ο κ. Ρουσόπουλος».

Τα όσα ακολούθησαν την αποκάλυψη αυτού του σκανδάλου, με αποκορύφωμα την υπόθεση Βατοπεδίου, και χωρίς να λησμονούμε την υπόθεση Siemens, καθώς και την κάτω από "περίεργες" συνθήκες πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, μας αναγκάζουν να κάνουμε συσχετισμούς και να ήμαστε επιφυλακτικοί και καχύποπτοι.

Εύχομαι (αν και βλέπω ελάχιστες πιθανότητες), να σηκωθεί το πέπλο έστω αυτού του σκανδάλου και να πέσει άπλετο φως, σε μια υπόθεση, στην οποία πιστεύω ότι η διαπλοκή της φτάνει πολύ μακριά.