Περί αυτοδυναμίας

28.1.09


Όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι πολύ δύσκολα το πρώτο κόμμα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία...

Οι ερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον νόμο Σκανδαλίδη ο οποίος αποτελεί μακράν τον πιο "δίκαιο" νόμο που έχει εφαρμοστεί στα πλαίσια της "ενισχυμένης αναλογικής"...

Οι 260 από τις 300 έδρες διανέμονται αναλογικά ενώ οι υπόλοιπες 40 δίνονται ως bonus στο πρώτο κόμμα.

Ισχύει φυσικά η ρήτρα του 3% η οποία θεσπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 για να αποτρέψει την είσοδο κάποιου κόμματος των Μουσουλμάνων της Θράκης στο Κοινοβούλιο.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι το ΠΑΣΟΚ να καταλάβει την πρώτη θέση χωρίς όμως να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση .

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την πρώτη διερευνητική εντολή στον Γιώργο Παπανδρέου για να αναζητήσει συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι το αν θα απευθύνει στον ΣΥΡΙΖΑ κάλεσμα συγκυβέρνησης ή θα προτιμήσει επαναληπτικές εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο .

Αν συμβεί κάτι τέτοιο , το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι το ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ . Κρίσιμη είναι η συνάντηση Αλαβάνου - Παπανδρέου την Παρασκευή .

Σε περίπτωση που ο Παπανδρέου δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την δεύτερη διερευνητική εντολή στον Καραμανλή ο οποίος πρακτικά δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας καθώς δεν του αρκούν οι έδρες του ΛΑ.Ο.Σ.

Ας εξετάσουμε τώρα το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών.

Αυτές θα διεξαχθούν με τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρα τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στη Βουλή.
Ο νόμος Παυλόπουλου επαναλαμβάνει τον νόμο Σκανδαλίδη με δυο βασικές διαφοροποιήσεις :

α) Το bonus των εδρών αυξάνεται κατά δέκα έδρες και φτάνει τις 50.

β) Το bonus των 50 εδρών δεν δίνεται σε μη αυτοτελή κόμματα, δηλαδή συνασπισμούς κομμάτων.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ;

Ο νόμος Παυλόπουλου αποκλείει την προεκλογική συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ή έστω Ν.Δ-ΛΑ.Ο.Σ...

Αν λοιπόν και στις δεύτερες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση , η χώρα θα φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο εκτός και αν αλλάξουν γνώμη οι "διαφωνούντες" των πρώτων διερευνητικών εντολών...

Με τα υπάρχοντα δημοσκοπικά δεδομένα είναι δύσκολο να μην καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές.

Συνοψίζοντας , όλα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς και από κλίμα των ημερών εκείνων...

Αν πάμε σε μεγάλη πόλωση , τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα...

Αν πάντως χρειαστεί η συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης , φαβορί για την ανάληψη της πρωθυπουργίας θα είναι ο Λουκάς Παπαδήμος.

Για να δούμε...