Κίνδυνος

30.9.09

Αρκετά σημαντική η σημερινή αποκάλυψη της Απογευματινής η οποία στο πρωτοσέλιδο της αποκαλύπτει την εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ της Πρεσβείας μας στο Πεκίνο με την κυβέρνηση της Κίνας σχετικά με τη συμφωνία της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι το πώς είναι δυνατόν να διαρρέει στον Τύπο ένα τηλεγράφημα μεταξύ δυο κρατικών αρχών που έχει χθεσινή ημερομηνία (29/9) και φέρει την επισήμανση "ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ".

Κι όλα αυτά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της προεκλογικής περιόδου.

Πάμε όμως τώρα στην ουσία του εγγράφου το οποίο δεχόμαστε καλόπιστα ότι είναι πραγματικό.

Μετά την Ρωσία και η Κίνα αναρωτιέται αν τίθεται αναδιαπραγμάτευσης των όρων μιας σημαντικής διακρατικής συμφωνίας που έχει συνάψει για την χώρα μας . Η απορία της κυβέρνησης της Κίνας είναι εύλογη καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει με απόλυτο τρόπο την θέση για την εξαγορά ενός μέρους του ΟΛΠ από την κινεζική Cosco.

Οικονομολόγοι δεν είμαστε και δεν...

...μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά στο κατά πόσο οι διακρατικές συμφωνίες με την Cosco ή για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι πράγματι συμφέρουσες για την χώρα από οικονομικής απόψεως.

Γνωρίζουμε όμως ότι οι δυο αυτές συμφωνίες είναι σημαντικές σε επίπεδο γεωπολιτικών συσχετισμών . Οι αγωγοί της Ρωσίας ενισχύουν ιδιαίτερα την δυναμική της Θράκης η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους των Βαλκανίων. Η συνεργασία με την Cosco καθιστά την Ελλάδα ως την πύλη της Κίνας στις αγορές της Δύσης.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν θα πρέπει να προσέξει πολύ . Είναι δικαίωμα του να επιχειρήσει να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους για τα οικονομικά του Κράτους , ειδικά σε περιόδους κρίσης. Θα πρέπει όμως αυτό να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μειώσει τη διαπραγματευτική αξιοπιστία της χώρας .

Στην Ελλάδα έχουμε δυστυχώς αποδεχθεί ότι η εναλλαγή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι ένα αναγκαίο κακό και ότι τα πεπραγμένα μιας κυβέρνησης , δεν...αφορούν την επόμενη . Οι ξένοι όμως δεν είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν μια τέτοια λογική και θα ψάξουν αλλού για συμμάχους.

Προσοχή λοιπόν...


Παραπολιτικός

Κοινοποιήστε το στο Facebook