Δυο λόγια για το σχέδιο Ανάν

28.9.09

Η λυσσαλέα προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να παραμείνει στην εξουσία έθεσε το σχέδιο Ανάν ως μια από τις βασικές θεματικές ενότητες της προεκλογικής ενότητας.

Να σας θυμίσω απλά ότι η ψηφοφορία για το σχέδιο Ανάν έγινε τον Απρίλιο του 2004 και στα χρόνια που μεσολάβησαν δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα !

Να ξεκαθαρίσω επίσης ότι ήμουν και παραμένω μέχρι και σήμερα κατά του σχεδίου Ανάν και ταυτίστηκα απόλυτα τότε με την ηρωική στάση που τήρησε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος . Η φράση του "Παρέλαβα κράτος , δεν θα παραδώσω κοινότητες" ηχεί ακόμα στα αυτιά μου και είναι ίσως η πιο γενναία δήλωση Έλληνα πολιτικού εδώ και δεκαετίες.

Η συζήτηση που διεξάγετε σήμερα στην Ελλάδα αφορά τη στάση που κράτησε ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του σχεδίου Ανάν . Η στάση του αυτή αποτέλεσε την αφορμή για να τον χαρακτηρίσουν "προδότη" , "Ανθέλληνα" κτλ . Όλα αυτά με την καθυστέρηση των 5,5 ετών που ανέφερα πριν...

Ο Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν χωρίς περιστροφές . Ο Κυπριακός λαός επέλεξε το "ΟΧΙ" με...

...το συντριπτικό ποσοστό του 75,83% . Υπήρξε όμως κι ένα 24,17% που ψήφισε "ΝΑΙ" . Το 24,17% του Κυπριακού λαού αγαπά τη χώρα του λιγότερο από τους υπόλοιπους ; Δεν νομίζω...

Πάμε τώρα στον "πατριώτη" Καραμανλή . Η στάση που κράτησε τότε αποδείχθηκε τελικά οιωνός της συνολικής παρουσίας του στον πρωθυπουργικό θώκο . Άτολμος , ασαφής κι ανειλικρινής .

Δεν είπε ποτέ την θέση του για το σχέδιο Ανάν . Στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών απάντησε καταφατικά και συμφώνησε με τον Παπανδρέου . Στις κάμερες τα "μάσησε" .

Φέτος μας είπε ότι "υπονόησα ξεκάθαρα το ΟΧΙ" . Ο Παπανδρέου του θύμισε στο debate τη διττή στάση που τήρησε τότε . Ο Καραμανλής δεν απάντησε . Και τι να πει ;

Συνοψίζοντας , το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να βάλω σε μια ζυγαριά πατριωτικού φρονήματος τους δυο πολιτικούς αρχηγούς . Για να γίνει αυτό , θα πρέπει πρώτα να μετρήσω και τον δικό μου πατριωτισμό , πράγμα δύσκολο.

Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω είναι ότι το φρόνημα ενός πολιτικού δεν κρίνεται μόνο με το αν μας αρέσει η απόφαση που πήρε . Κρίνεται κι από την καθαρότητα της διατύπωσης της θέσης του .

Παραπολιτικός

Ρίξτε μια ματιά και στις χθεσινές τοποθετήσεις Αναστασιάδη για τη Νέα Δημοκρατία και το Κυπριακό . Έχουν αξία . Εδώ .

Κοινοποιήστε το στο Facebook