Αποφώνηση

5.10.09

Και κάπου εδώ η 13η εκλογική αναμέτρηση της Μεταπολίτευσης ολοκληρώνεται με ένα θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ που θυμίζει το 1981 και τη θρυλική Αλλαγή.

Δεν το περιμέναμε . Κανείς δεν το περίμενε .

Η ωριμότητα του εκλογικού σώματος μας εξέπληξε ευχάριστα.

Οι πολίτες έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ καθαρή εντολή για μια σταθερή διακυβέρνηση μακράς πνοής ενώ παράλληλα τιμώρησαν σκληρά την πλέον αναποτελεσματική κυβέρνηση των τελευταίων ετών.

Η συντριβή της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να διδάσκεται στα σεμινάρια Πολιτικών Επιστημών σαν παράδειγμα προς αποφυγή . Με τον τρόπο αυτό , οι πολίτες έστειλαν κι ένα μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ . Αν δεν τα καταφέρει , θα έχει παρόμοιο τέλος .

Οι πολίτες τιμώρησαν όμως και το ΚΚΕ που έχασε κάτι περισσότερο από 0,5% εξαιτίας της προφανούς αδιαφορίας του να απευθυνθεί σε πλατύτερες λαϊκές μάζες . Η Αλέκα Παπαρήγα διανύει το 18ο έτος στη Γενική Γραμματεία του Περισσού και το ΚΚΕ μοιάζει πιο πολύ απομονωμένο από το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.

Αντίθετα , οι πολίτες δεν τιμώρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή καλύτερα δεν τιμώρησαν τον Συνασπισμό. Εκτίμησαν την αυτοκριτική της Κουμουνδούρου και περιμένουν πλέον ακόμα περισσότερα από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος γίνεται κι ο νεαρότερος πολιτικός αρχηγός των τελευταίων δεκαετιών.

Όσον αφορά τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό , η αλαζονεία πληρώνεται ακριβά . Το 5,5% δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία καθώς οφείλεται καθαρά στην κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας η οποία είχε περισσότερες διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ παρά προς το παρολίγον κόμμα του Ηλία Ψινάκη . Αν δεν σοβαρευτούν , θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν .

Τέλος , οι Οικολόγοι Πράσινοι μένουν δικαίως εκτός Βουλής . Σε καιρούς κρίσης , τα μονοθεματικά κόμματα είναι ζήτημα αν έχουν κάτι να προσφέρουν . Αρχίζουν όμως και σταθεροποιούν το ποσοστό τους στο 2,2-2,4% . Με λίγη προσπάθεια , θα καταφέρουν κάποια στιγμή να μπουν στη Βουλή .

Αυτά για απόψε ! Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα...

Κοινοποιήστε το στο Facebook