Μεγάλο ρίσκο η προσφυγή στη βάση

12.10.09

Αν και η Ντόρα Μπακογιάννη διατηρεί βάσιμες αντιρρήσεις , όλα δείχνουν ότι η εκλογή του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας θα περάσει από τη βάση του κόμματος σε ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό του ΠΑΣΟΚ.

Σωστά ; Χμ...

Η διαδικασία που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε σχέση με αυτή που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ.

Πριν την κρίση του 2007 , το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη καταφύγει μια φορά στη βάση (2004) , ακόμα κι αν τότε υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος . Έτσι , το 2007 το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε σαφώς τη συγκεκριμένη διαδικασία και δεν χρειάστηκε κανενός είδους διαβούλευση μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών.

Σήμερα , τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για τη Νέα Δημοκρατία καθώς η Κεντροδεξιά παράταξη καλείται να τροποποιήσει το καταστατικό της και να προσφύγει σε μια καινούρια διαδικασία χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες ζυμώσεις στη βάση του κόμματος η οποία μάλλον δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιου τύπου ψηφοφορίες.

Η προσφυγή στη βάση μοιάζει λοιπόν αναγκαία αλλά δεν παύει να αποτελεί μεγάλο ρίσκο για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας . Η πιο σημαντική παράμετρος είναι φυσικά η προσέλευση του κόσμου η οποία αν κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα , τότε η διάσπαση θα είναι προ των πυλών καθώς η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος θα αμφισβητηθεί..

Όλα λοιπόν είναι στον αέρα...

Παραπολιτικός

Κοινοποιήστε το στο Facebook