Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης

5.10.09

Λίγες μόνο ώρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ , η συζήτηση για τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης κορυφώνεται.

Στην Ιπποκράτους περιμένουν να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των σταυρών ώστε να αξιολογήσουν και τις ατομικές εκλογικές επιδόσεις των 160 βουλευτών που εκλέγονται.

Παρ ' όλα αυτά , υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να τα πούμε από τώρα με σιγουριά.

- Πιστός στις αρχές των Παπανδρέου , ο Γιώργος θα δώσει μεγάλη έμφαση στο πρωθυπουργικό γραφείο . Πιθανότατα θα καταργήσει την οργανική θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και θα ορίσει τον Π.Γερουλάνο υπεύθυνο για τα ζητήματα αυτά . Σε σχετικές θέσεις θα αξιοποιηθούν και οι κ.κ Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου . Δεν είναι ακόμα σαφές πάντως το πώς θα λειτουργήσει το νέο σχήμα . Μένει να δούμε και τι θα γίνει με το Υπ. Επικρατείας και τι είδους αρμοδιότητες αυτό θα ασκεί.

- Το άλλο μεγάλο ερωτηματικό είναι το Υπ. Εξωτερικών το οποίο δεν...

...θα αναλάβει πιθανότατα ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος δεν είναι και ο πλέον ψύχραιμος διαπραγματευτής . Ο Παπανδρέου θα έχει ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά νέους ρόλους . Κάποιοι λένε ότι θα το αναλάβει ο ίδιος προσωπικά . Αυτό θα ήταν όμως μάλλον χαζό καθώς το κράτος εκπροσωπείται κατά το Διεθνές Δίκαιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών . Η συγκέντρωση δυο ιδιοτήτων σε ένα πρόσωπο θα δημιουργήσει σύγχυση αλλά και την ανάγκη μιας συνεχούς απουσίας του Παπανδρέου από την Ελλάδα .

- Το τελευταίο μεγάλο ερωτηματικό είναι η διανομή των ρόλων στα οικονομικά υπουργεία με την Λούκα Κατσέλη , την Ελένη Παναρίτη , την Εύη Χριστοφιλοπούλο αλλά και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να είναι υποψήφιοι . Μένει να δούμε και το πώς θα λειτουργήσει η επικουρική επιτροπή των διεθνών οικονομολόγων που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο Παπανδρέου.

- Η Μαρία Δαμανάκη θα αναλάβει κατά 90% το Υπ. Πολιτισμού ενώ ο Σπ.Κουβέλης φλερτάρει με το νεοσύστατο Υπ.Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

- Η Άννα Διαμαντοπούλου θα είναι πιθανότατα αυτή που θα αναλάβει την "ηλεκτρική" καρέκλα του Υπ.Παιδείας .

- Ο Ηλίας Μοσιαλός πηγαίνει προς το Υπ. Υγείας με αουτσάιντερ τη Φώφη Γεννηματά.

- Δυο μνηστήρες για το Υπ. Δικαιοσύνης . Ο Φ.Πετσάλνικος έχει αναλάβει και παλαιότερα το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ενώ ο Ντίνος Ρόβλιας ήταν ο τομεάρχης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε θέματα Δικαιοσύνης . Μεγαλύτερες πιθανότητες έχει ο "νέος".

- Ο ρόλος του Βενιζέλου στη νέα κυβέρνηση παραμένει θολός . Δεν αποκλείεται να του προταθεί η Προεδρεία της Βουλής ή κάποια νέα υπουργική θέση που θα έχει να κάνει με ζητήματα διαφάνειας .

- Εκτός κυβέρνησης θα μείνουν πιθανότατα οι κ.κ Σκανδαλίδης , Πάγκαλος και Πρωτόπαππας.

Για να δούμε...

Υ.Γ Μάγια Τσόκλη στο Υπ.Τουρισμού ; Σταύρος Λαμπρινίδης στη θέση του Στ.Δήμα ; Βρε λες ;


Κοινοποιήστε το στο Facebook