Γιατί ο ίδιος ο Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ ;

7.10.09

Είχαμε γράψει εδώ καιρό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιθυμούσε να αναλάβει προσωπικά το Υπ. Εξωτερικών καθώς είναι μια θέση στην οποία κατά το παρελθόν είχε σημειώσει σημαντικές επιτυχίες.

Είχαμε επισημάνει όμως έναν κίνδυνο που πλέον είναι πραγματικός.

Η διπλή ιδιότητα του πρωθυπουργού και του Υπ. Εξωτερικών είναι κάτι που δεν συνηθίζεται , τουλάχιστον στις προηγμένες χώρες.

Εξάλλου , τα κράτη εκπροσωπούνται διεθνώς από τον Αρχηγό του Κράτους που στη δική μας περίπτωση είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας , από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπ. Εξωτερικών . Αυτός είναι κι ο λόγος που στην Ε.Ε , στο ΝΑΤΟ , στον ΟΗΕ κτλ υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις Υπουργών Εξωτερικών . Ο Παπανδρέου θα συμμετέχει και σε αυτές ;

Η γρήγορη απάντηση είναι ότι θα πηγαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Δρούτσας και σε κάποιες περιπτώσεις ο υφυπουργός Σπύρος Κουβέλης . Γιατί να γίνεται όμως όλο αυτό το μπέρδεμα ;

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι...

...η κρισιμότητα των μηνών που έρχονται σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα εθνικά συμφέροντα . Μέσα στο Δεκέμβριο θα συζητηθεί μάλιστα και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση , ένα μείζον θέμα που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα . Η παρουσία του ίδιου του Παπανδρέου δημιουργεί σίγουρα έναν συμβολισμό ο οποίος όμως δεν είναι και τόσο χρήσιμος.

Η διπλή ιδιότητα του Γιώργου Παπανδρέου δημιουργεί σύγχυση χωρίς να επιφέρει ιδιαίτερα κέρδη για την Εξωτερική Πολιτική . Ως πρωθυπουργός , ο Παπανδρέου θα είχε έτσι κι αλλιώς τον πρώτο λόγο για όλες τις αποφάσεις του ΥΠΕΞ . Δεν κερδίζει κάτι περισσότερο με το να αναλάβει αυτός την ηγεσία .

Προσπαθώ να καταλάβω τον τρόπο που σκέφτεται ως προς το ζήτημα αυτό κι ομολογώ ότι δεν τα καταφέρνω . Θα ήθελα να διαβάσω και τις δικές σας απόψεις .

Νομίζω πάντως ότι δεν είναι σωστή η απόφαση του ΓΑΠ .

Παραπολιτικός

Κοινοποιήστε το στο Facebook