Διεθνές ρεζίλι με την (ντοπέ) λαμπαδηδρόμο Φανή Χαλκιά

30.10.09

Από την Ελευθεροτυπία :

Η γιορτή του ολυμπιακού πνεύματος και των ιδεωδών στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η τελετή παράδοσης της Φλόγας στην οργανωτική επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ, στιγματίστηκε από την ξαφνική εμφάνιση ενός φαντάσματος του αμαρτωλού παρελθόντος.

Η είδηση ότι η ντοπαρισμένη και τιμωρημένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με διετή αποκλεισμό (μέχρι τον Αύγουστο 2010) Φανή Χαλκιά (που, σημειωτέον, έχει εκκρεμότητες με τα ποινικά δικαστήρια) μετέφερε το ιερό σύμβολο κατά τη λαμπαδηδρομία προς την Ακρόπολη την Τετάρτη το βράδυ, σόκαρε τους πάντες. Και βέβαια άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς ακαριαία η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ Εμανουέλ Μορό χαρακτήρισε «ανάρμοστο» και «ασυγχώρητο» λάθος την απόφαση των Ελλήνων να βάλουν μια αθλήτρια που βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών στο Πεκίνο, και μάλιστα εκδιώχθηκε από το ολυμπιακό χωριό, να τρέξει ως λαμπαδηδρόμος. Το πρόβλημα με τη Χαλκιά ήταν γνωστό παγκοσμίως. Επομένως, δικαιολογία δεν υπάρχει.

Η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ακόμη ότι η επιλογή της Χαλκιά είναι αντίθετη με το πνεύμα, αν όχι και το γράμμα του κανονισμού, αφού «η επιλογή των δρομέων στη λαμπαδηδρομία πρέπει να γίνεται με σεβασμό στον Ολυμπιακό Χάρτη και τις αρχές του, επομένως, άτομα από τα οποία έχει αφαιρεθεί η Ολυμπιακή διαπίστευση ή έχουν βρεθεί ένοχα για παραβάσεις σχετικές με το ντόπινγκ αποκλείονται».

Η γκάφα ολκής αναμφίβολα βαρύνει τόσο τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο όσο και τον αντιπρόεδρο Ισίδωρο Κούβελο, ο οποίος, υπενθυμίζεται, ήταν αρχηγός της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής.

Τη Φανή Χαλκιά πρότεινε ο...

...Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών ως λαμπαδηδρόμο στην πορεία της Φλόγας προς τον Ιερό Βράχο. Κανείς όμως δεν ασχολήθηκε σοβαρά, δεν πρόσεξε, δεν κοίταξε τη λίστα. Μια απλή ανάγνωση ίσως ήταν αρκετή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Σπύρος Ζαννιάς αργά χθες το βράδυ μίλησε σε τρίτο πρόσωπο (!) για λάθος, σε μια λιτή ανακοίνωση, που έγινε με σκοπό την υποβάθμιση του θέματος.

«Η Επιτροπή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας αναφορικά με τη συμμετοχή της Φανής Χαλκιά στη Λαμπαδηδρομία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες "Βανκούβερ 2010", έκανε λάθος που αποδέχτηκε την πρόταση του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών να τη συμπεριλάβει στη Λαμπαδηδρομία. Πάγια θέση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι οι αθλητές και οι αθλήτριες που τελούν υπό τιμωρία να μην έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε καμία αθλητική δραστηριότητα και εκδήλωση».

Ο Σπύρος Καπράλος, που νωρίς το απόγευμα είχε παραδώσει τη Φλόγα στους Καναδούς, δεν σήκωνε μέχρι αργά το βράδυ τα τηλέφωνα στους δημοσιογράφους. Την ίδια ώρα ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, μέλος της ΕΟΕ και πρόεδρος της FIBA Europe, ζητούσε με κομψό τρόπο τις παραιτήσεις όλων.

«Η ανάληψη λαθών από άνδρες που κατέχουν δημόσια αξιώματα είναι πασίγνωστο με τι πρέπει να συνοδεύεται. Η ευαισθησία που εκδηλώνεται με τη δημόσια αναγνώριση των λαθών δεν πρέπει να μένει στα λόγια, αλλά να συνοδεύεται και με πράξεις. Αυτό ισχύει φυσικά για ολόκληρο το προεδρείο της ΕΟΕ».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, μέλος της ΔΟΕ και πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, παρατήρησε ότι «λίγη σοβαρότητα σε τόσο σοβαρά θέματα δεν βλάπτει». Και πρόσθεσε πως «από τη στιγμή που βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, δεν πρέπει να δίνουμε δικαιώματα».

Κατά τα άλλα, η τελετή παράδοσης της Φλόγας έγινε σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και μπροστά σε άδειες κερκίδες, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και της γενικής κυβερνήτου του Καναδά Μικαέλ Ζαν. Η πρωθιέρεια Μαρία Ναυπλιώτου άναψε τον βωμό, όπου η αφή της Φλόγας έγινε από την τελευταία λαμπαδηδρόμο, την αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Νίκη Γεωργιάδου.

Κοινοποιήστε το στο Facebook