Γερμανικός εκβιασμός για τα Ναυπηγεία

16.10.09

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό

Αντιγράφουμε το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος :

Ως ωμός εκβιασμός θεωρείται πλέον από την κυβέρνηση η τακτική την οποία ακολουθεί η γερμανική πλευρά στο θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η προχθεσινή ανακοίνωση του γενικού διευθυντή των Ναυπηγείων, του γερμανοϊάπωνα Ακιο Ιτο, με την οποία προανήγγειλε το κλείσιμο των Ναυπηγείων και την αποχώρηση της μητρικής εταιρείας ΤhyssenΚrupp οδήγησε χθες σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα απασχόλησε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλος, ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Χ.Παμπούκης μαζί με τους επικεφαλής των εργαζομένων ώστε να βρεθεί λύση. Αλλωστε ο κ. Ιτο έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι...

...στα τέλη Οκτωβρίου σταματούν και οι καταβολές μισθών, κάτι που σημαίνει ότι οι περίπου 1.300 εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο.

Πηγές από το υπουργείο Αμυνας ανέφεραν χθες ότι «έχει διαμορφωθεί η κατ΄ αρχήν θέση του υπουργείου και πρόκειται να ακολουθήσει σύντομα σύσκεψη σε διυπουργικό επίπεδο». Σε χθεσινή πάντως συνέντευξή του στο Κανάλι 1 και ερωτηθείς αν η γερμανική πλευρά εκβιάζει, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π.Μπεγλίτης υπήρξε σαφής: «Εχει τις θέσεις της. Το ρήμα (σ.σ.: εκβιάζει) θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω και εγώ. Διαφωνούμε με τις θέσεις της γερμανικής πλευράς.Είναι μια πρακτική που δεν συνάδει με την καλή πίστη στις συναλλαγές και μάλιστα με τη συμβατική πίστη που πρέπει να επιδεικνύεται από τις δύο πλευρές,και αυτό το λαμβάνουμε υπόψη μας». Και πρόσθεσε: «Εμείς θα καλέσουμε τη γερμανική εταιρεία και τη διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε διαπραγμάτευση και συνομιλίες την επόμενη περίοδο,την επόμενη εβδομάδα».

Ως γνωστόν η διαμάχη μεταξύ των Γερμανών και του Δημοσίου άρχισε όταν το υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να παραλάβει το υποβρύχιο «Παπανικολής», εξαιτίας των προβλημάτων ευστάθειας που παρουσίαζε. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στη γερμανική εταιρεία ΗDW χρονολογείται από το 2000 και προέβλεπε την προμήθεια τριών υποβρυχίων, τύπου 214, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα, το 2002, και λίγο προτού ολοκληρωθεί τυπικά η πώληση των Ναυπηγείων, ανατέθηκε στην ΗDW και η αναβάθμιση άλλων τριών υποβρυχίων, τύπου 209. Το συνολικό ύψος του κόστους για την προμήθεια νέων υποβρυχίων και την αναβάθμιση παλαιοτέρων υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.

Α νθρωποι που γνωρίζουν την πολύπαθη ιστορία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζουν ξεκάθαρο εκβιασμό την πρακτική της γερμανικής εταιρείας. Και αυτό καθώς οι Γερμανοί έχουν προπληρωθεί σχεδόν το 80% του συνολικού ποσού (περίπου 2,5 δισ. ευρώ), ζητώντας παράλληλα να τους καταβληθούν και τα υπόλοιπα περίπου 500 εκατ. ευρώ, χωρίς την ίδια στιγμή να έχουν παραδώσει ούτε ένα υποβρύχιο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε πριν από λίγους μήνες περίπου 100 εκατ. ευρώ στα ταμεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Εκτιμάται ότι πίσω από την τακτική των Γερμανών κρύβεται η πρόθεση της ΤhyssenΚrupp, η οποία εξαγόρασε την ΗDW αφού η τελευταία είχε εξαγοράσει τα Ναυπηγεία, να πωλήσει την ΗDW. Υπήρξε άλλωστε σχετική αναφορά προσφάτως σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Αν αυτό ισχύει, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, τότε ίσως η μητρική εταιρεία να επιθυμεί να παρουσιάσει καθαρό και χωρίς ελλείμματα το μητρώο της ΗDW ώστε να καταστεί ελκυστική σε επενδυτές.

Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρχει και άλλη εξήγηση. Ισως η γερμανική πλευρά να είναι δυσαρεστημένη από την πρόθεση της Αθήνας (τουλάχιστον όπως είχε διατυπωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή ) να προχωρήσει σε διακρατική συμφωνία με τη Γαλλία με σκοπό την προμήθεια νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Σε περίοδο άλλωστε διεθνούς οικονομικής κρίσης τέτοιου είδους προμήθειες θεωρούνται πολύ σημαντικές για τη γερμανική εξαγωγική βιομηχανία.

Κοινοποιήστε το στο Facebook