Η κρίση είναι πρωτίστως ιδεολογική

5.10.09

Παρακολούθησα με προσοχή τις διάφορες δηλώσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν τα αίτια της ήττας.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι μάλλον υποτιμητικό για τη νοημοσύνη όλων αυτών των κυρίων αλλά και ιδιαίτερα στενάχωρο για το μέλλον της Κεντροδεξιάς

Δεν φταίει ούτε η ημερομηνία των εκλογών , ούτε ο Σουφλιάς , ούτε οι Αμερικάνοι , ούτε ο Λούλης και φυσικά ούτε η κακιά στιγμή.

Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται αυστηρά σε δυο λόγους .

Ο πρώτος λόγος είναι η ανυπαρξία συγκεκριμένου ιδεολογικού στίγματος . Η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή στρεφόταν στον μεσαίο χώρο με την ίδια ευκολία που ζητιάνευε την ψήφο των ψηφοφόρων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να αντιπαρατεθεί..

...ιδεολογικά με το ΠΑΣΟΚ και με τα υπόλοιπα κόμμα της Αντιπολίτευσης . Αρκέστηκε στον υποτιμητικό ρόλο ενός Αντι-ΠΑΣΟΚικού κόμματος που είχε ως μόνο λόγο ύπαρξης την καταγγελία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία απείχε ήδη 5,5 χρόνια από την εξουσία .

Στη Ρηγίλλης έχασαν τον δρόμο . Τι είδους κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία ; Ανήκει στην Κεντροδεξιά ; Στη Λαϊκή Δεξιά ; Στη φιλελεύθερη Δεξιά ; Που ;

Δεν αρκεί λοιπόν μια απλή εκλογή ενός νέου αρχηγού . Χρειάζεται ένας νέος ιδεολογικός καθορισμός που θα διώξει τη σύγχυση . Δεν μπορεί η Νεα Δημοκρατία να κρύβεται πάντα πίσω από μια στείρα κριτική της δράσης του ΠΑΣΟΚ .

Ο δεύτερος λόγος είναι αυτονόητος . Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας είναι απόλυτα δίκαιη. Είναι αμφίβολο αν μια τόσο κακή κυβέρνηση θα άξιζε κάτι περισσότερο στις χθεσινές κάλπες.
Δεν φταίει λοιπόν η ημερομηνία των εκλογών ! Ο Καραμανλής και οι υπόλοιποι είχαν ήδη φανεί ανάξιοι της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού !

Αν στη Ρηγίλλης συνεχίσουν να αναζητούν φαντάσματα , θα μείνουν για πολλά χρόνια στα έδρανα της Αντιπολίτευσης .

Κοινοποιήστε το στο Facebook