Προγράμματα STAGE

25.10.09

( επιστολή αναγνώστη )

Σ’ αυτή τη χώρα όταν αποφασίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά, τότε η χώρα θα έχει κερδίσει πολλά.

Ας δούμε το θέμα των ημερών και την αναλγησία της κυβέρνησης να απολύσει χιλιάδες παιδιά που απασχολούνται στα προγράμματα STAGE.
Οι έκτακτες μορφές εργασίας στο Δημόσιο είναι οι εξής:

1. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Με διαδικασίες και μοριοδοτηση από το ΑΣΕΠ για 6 ή 8 μήνες και μόλις τελειώσει η σύμβαση που έχεις υπογράψει φεύγεις από την υπηρεσία.

2. Συμβάσεις έργου: Με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, ούτε ανακοίνωση δεν βγαίνει και η επιλογή γίνεται από το Δ.Σ. του φορέα. Ο συμβασιούχος πληρώνεται με απόδειξη παροχής υπηρεσιών (έναρξη στην εφορία) και πληρώνει και ΤΕΒΕ.

3. Προγράμματα STAGE: Τα ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. αποφάσισε να τα τελειοποιήσει γεμίζοντας το Δημόσιο με χιλιάδες θέσεις STAGE. Κατευθυντήριο όργανο ο ΟΑΕΔ. Καμιά ανακοίνωση δεν έβγαινε, καμία μοριοδοτηση δεν γινότανε, η επιλογή γινότανε από...

...τους βουλευτές της Ν.Δ., τους Προέδρους των ΝΟΔΕ και κάποιους κομματάρχες. Υπογράφανε συμβάσεις 18 μηνών για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, οι οποίες ανανεωνότανε συνήθως για ένα χρόνο χωρίς ένσημα και με αμοιβή 400-500 ευρω.

Σήμερα η κυβέρνηση αποφασίζει ότι αυτός ο τρόπος εργασίας στο Δημόσιο θα σταματήσει.
Εμφανίζονται αμέσως οι υπόλοιποι σωτήρες αυτού του τόπου, οι διάδοχοι της Ν.Δ. (τολμάνε και μιλάνε όταν συμμετείχαν και αυτοί στο άθλιο παιχνίδι των STAGE), Βουλευτές της Ν.Δ. (Παυλόπουλος κλπ.), ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ (άκουσον – άκουσον το ΚΚΕ που θα έπρεπε να αγωνίζεται για ισότητα ζητά μονιμοποίηση) και το παίζουν προστάτες των STAGE.

Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση αποφάσιζε να συνεχίσει τα προγράμματα STAGE. Γιατί θα έπρεπε να ανανεώσει τις συμβάσεις αυτών που ήδη είναι στα STAGE; Όλοι τους υπογράψανε μια σύμβαση και ήξεραν ότι έληγε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, ήξεραν πόσα λεφτά θα περνάνε και ξέρανε ότι δεν έχουν ένσημα. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να προκηρύξει θέσεις STAGE, να καταθέσει όποιος θέλει αίτηση, και με ένα σύστημα αξιολόγησης και μορίων να επιλέγουν αυτοί που θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Η θεωρία ότι μόλις φύγουνε τα STAGE θα καταρρεύσει το Δημόσιο δεν ευσταθεί γιατί όποιος και να πάει να δουλέψει σε 15 ημέρες το πολύ την έχει μάθει την δουλεια.

Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε την κατάργηση των STAGE και μέχρι την προκήρυξη μόνιμων θέσεων, τις ελλείψεις θα τις καλύψει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ας έρθουν αυτά τα παιδιά να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις με διαδικασίες και μοριοδοτηση ΑΣΕΠ και αν έχουν τα προσόντα και τα μόρια ας δουλέψουν αυτά.

Σήμερα χιλιάδες παιδιά μαθαίνουν δύο και τρεις ξένες γλώσσες και συμμετείχαν πέρσι τον Νοέμβριο στο TEST δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ για να συγκεντρώσουν περισσότερα μόρια και να διεκδικήσουν μια θέση στο δημόσιο μέσα από ένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα παιδιά των STAGE δεν τους ενδιέφερε που περνάνε 500 ευρώ και δεν είχαν ένσημα γιατί πίστευαν ότι θα τους μονιμοποιήσουν από το παράθυρο. Αμφιβάλλω αν ένα 10% από τα STAGE συμμετείχαν στο TEST δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ για να αποκτήσουν μόρια.

Να αναφερθώ και στον διαχειριστή των προγραμμάτων STAGE, πρώην πρόεδρο του ΟΑΕΔ Βερναδάκη ο οποίος είχε το θράσος να βάλει στην πρώτη σελίδα του site του ΟΑΕΔ το λογότυπο του ΑΣΕΠ που το είχε γραμμένο στα παλιά του παπούτσια. Διαβάζω στην προσωπική του ιστοσελίδα (http://vernadakis.gr) για το έργο του στον ΟΑΕΔ τα εξής «Γκρεμίσαμε τείχη αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας και γραφειοκρατίας, διασφαλίζοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες μας σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα» και θέλω να τον ρωτήσω αν δημοσιοποίησε έστω και μια φορά πρόγραμμα STAGE ώστε να ενημερωθούν όλοι οι Έλληνες.

Η απάντηση είναι καμιά.

Η κυβέρνηση πρέπει να τονίσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και να διασφαλίσει ότι όλες οι προσλήψεις μονιμου προσωπικού στο δημόσιο, θα γίνονται μόνο με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Κοινοποιήστε το στο Facebook