Ο Αντώνης

28.11.09

Ο Αντώνης Σαμαράς γεννήθηκε στις 23 Μαϊου του 1951 και πλησιάζει αισίως στην ολοκλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας του.

Είναι εγγονός του παλιού βουλευτή Θεσσαλονίκης Αλέξανδρου Ζάννα και ανιψιός του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας της ΕΡΕ Γεωργίου Σαμαρά. Από το γένος της μητέρας του, Ελένης Ζάννα, είναι δισέγγονος της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα.

Είναι αυτό που λέμε "αριστοκρατική" γενιά.

Το 1977 εκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας σε ηλικία 26 ετών , ο νεότερος βουλευτής στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέχρι τότε .

Τον Ιούλιο 1989 ορίστηκε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον ενιαίο Συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Τζανή Τζαννετάκη. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών στην Οικουμενική Κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ενιαίου Συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα. Ήταν ο νεότερος Υπουργός των Εξωτερικών που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Μετά τις επόμενες εκλογές, τον Απρίλιο του 1990, όταν η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο, θήτευσε και πάλι ως Υπουργός Εξωτερικών.

Στις 13 Απριλίου 1992 έγινε σύνοδος...

...των αρχηγών των ελληνικών κομμάτων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη σύνοδο, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποπομπή του από την Κυβέρνηση και ακολούθως ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Υπουργείο των Εξωτερικών. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της διαφορετικής προσέγγισης που είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Αντώνη Σαμαρά στην αντιμετώπιση του προαναφερθέντος ζητήματος. Στο διάστημα από το 1992 έως την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη διατήρησε τις απόψεις του επί της εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες έμειναν γνωστές ως "Θέσεις των 7 σημείων".

Από τον Οκτώβριο του 1992 μέχρι και τις Ευρωεκλογές του 2004 παρέμεινε εκτός Νέας Δημοκρατίας καθώς είχε προηγηθεί η δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης αλλά και τα χρόνια της πολιτικής απομόνωσης.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 θα εκλεγεί και πάλι βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία ενώ τον περασμένο Ιανουάριο θα αναλάβει και πάλι υπουργικό χαρτοφυλάκιο , μετά από 17 ολόκληρα χρόνια.

Το βασικό πλεονέκτημα της υποψηφιότητας Σαμαρά είναι ότι υπόσχεται την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στις ρίζες της Δεξιάς με την "ιδεολογική καθαρότητα" να προηγείται όλων των υπόλοιπων ζητημάτων . Ίσως πάντως να χρειάζεται κάτι τέτοιο ένα κόμμα που στα χρόνια του Καραμανλή ήταν λίγο κεντρώο , λίγο Δεξιό , λίγο ΛΑ.ΟΣ και λίγο...Αριστερό !

Το βασικό μειονέκτημα του όμως κι αυτό που το καταλογίζουν οι αντίπαλοι του είναι ότι στην Ιστορία της Νέας Δημοκρατίας είναι περίπου απών ! Κι αυτό είναι απόλυτα αληθές . Ακόμα και μετά την επιστροφή του στο κόμμα , οι εμφανίσεις του στα ΜΜΕ ήταν περιορισμένες ενώ δεν συμμετείχε ενεργά σε καμία προεκλογική περίοδο . Δεν ήταν δηλαδή από τα στελέχη που εμφανίζονταν στα τηλεοπτικά παράθυρα , δεν συγκρούστηκε ποτέ ιδιαίτερα με το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα τηρούσε μια μετριοπαθή στάση στα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.

Αύριο , ο άνθρωπος που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη , που δημιούργησε ένα δικό του κόμμα , που έμεινε για 11 χρόνια έκτος Νέας Δημοκρατίας , διεκδικεί την ηγεσία ενός κόμματος στο οποίο προξένησε αρκετά δεινά...

Η Ιστορία εκδικείται...

Σημείωση : Θα ακολουθήσει κείμενο με τίτλο " Η Ντόρα "

Κοινοποιήστε το στο Facebook