Βάζει θέμα για άρση της ανωνυμίας των μπλογκ

19.11.09

Από τα ΝΕΑ :

ΘΕΜΑ ΑΡΣΗΣ της ανωνυμίας των μπλογκ άνοιξε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Είμαι υπέρ της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο, άρα ο καθένας εφόσον βέβαια τηρεί τις προϋποθέσεις ότι είναι επώνυμος έχει μία ευθύνη απέναντι στον νόμο», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος προτείνει την ύπαρξη για κάθε μπλογκ κάποιου υπευθύνου απέναντι στον νόμο. «Με τον νυν τρόπο λειτουργίας δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα καθημερινά, κατασυκοφαντώνται πολλές φορές άνθρωποι ή λέγονται και δίκαια πράγματα, τα οποία όμως δεν μπορεί να μην αναφέρονται σε κάποιο πρόσωπο και να μην υπάρχει ανάληψη ευθύνης από κάποιο πρόσωπο», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Σε όλον τον κόσμο τα μπλογκ λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, όπως και στην Ελλάδα. Οι μπλόγκερ δηλαδή έχουν το δικαίωμα να χειρίζονται το μπλογκ τους ανώνυμα». Αυτό τονίζουν στα «ΝΕΑ» ειδικοί του Ίντερνετ και νομικοί.

Όπως προσθέτουν, εξ ορισμού όταν ανοίγει κανείς ένα μπλογκ δεν του ζητείται το όνομά του παρά μόνο το email του. Ειδική νομοθεσία για τα μπλογκ δεν υπάρχει και ισχύει ό,τι ισχύει γενικά για τον Τύπο και την ελευθερία της έκφρασης, λένε δικηγόροι και επιστήμονες από τον χώρο του Ίντερνετ. Οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να...

...αρθεί η ανωνυμία του μπλόγκερ είναι όταν έχει προβεί σε εγκληματικές ενέργειες.

Τότε οι Αρχές μπορούν να ζητήσουν να αποκαλυφθεί το όνομά του. Πρακτική που ακολουθείται όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα.

Σχόλιο Παραπολιτικής : Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι σοβαροί άνθρωποι όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τα βάζουν με την ανωνυμία των blogs.

Σίγουρα , θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής νομοθετική ρύθμιση για τα blogs . Κανείς δεν διαφωνεί . Πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος στην καπηλεία της ελεύθερης έκφρασης από ορισμένους "bloggers".

Δεν μπορεί να ανοίγει ο καθένας ένα blog και να συκοφαντεί όποιον θέλει χωρίς κυρώσεις.

Η λύση όμως δεν είναι η κατάργηση της ανωνυμίας .

Κοινοποιήστε το στο Facebook