Μάθημα από τη Λιουμπλιάνα

27.11.09

Tου Σταυρου Τζιμα

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου. Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας Λιουμπλιάνα ζει ιστορικές στιγμές. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έχει προκριθεί στο παγκόσμιο κύπελλο του 2010 νικώντας τη Ρωσία που έπαιζε στον επαναληπτικό αγώνα υπό το βλέμμα του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ αλλά και του Ρομάν Αμπράμοβιτς, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Σλοβενία για να ενισχύσουν ηθικά τους διεθνείς και ο κόσμος πανηγυρίζει. Ατμόσφαιρα εθνικής ανάτασης τυλίγει απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα, όμοια με εκείνη του 1991, όταν η Σλοβενία αποσχίστηκε από την καταρρέουσα Γιουγκοσλαβία, με τίμημα τρεις νεκρούς και μερικές δεκάδες τραυματίες στις συγκρούσεις με τον γιουγκοσλαβικό στρατό. Η μπίρα μέσα στον πανζουρλισμό ρέει άφθονη, αλλά στο πλακόστρωτο δεν υπάρχει ούτε ένα μεταλλικό κουτάκι ή άδειο μπουκάλι. Οι μισομεθυσμένοι Σλοβένοι αντί να τα πετάξουν στον δρόμο τα αποθέτουν στους καλαίσθητους κάδους απορριμμάτων.

Οσοι συνοδεύαμε την αποστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, στην επίσημη επίσκεψή του στη Λιουμπλιάνα και βρεθήκαμε στο επίκεντρο των πανηγυρισμών αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι...

...σ’ αυτή την παραζάλη οι άνθρωποι νοιάζονταν για την καθαριότητα της πόλης. Αναπόφευκτα η σκέψη μας γύρισε πίσω για να συγκρίνουμε τους δικούς μας πανηγυρισμούς και τη συμπεριφορά μας σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Την Ομόνοια, το Σύνταγμα, τον Λευκό Πύργο και άλλες πλατείες, την επομένη πανηγυρισμών για το ποδόσφαιρο, πολιτικών, συνδικαλιστικών συγκεντρώσεων, συναυλιών κ.λπ. Η συνέχεια ήταν εξίσου εντυπωσιακή για μας. Οι Σλοβένοι, όσοι είχαν κουραστεί να πανηγυρίζουν στις πλατείες κατέληξαν στα μπαρ και τα καφέ για το δεύτερο «ημίχρονο».

Εξακολουθούσαν να κατεβάζουν μπίρες και βότκες αλλά δεν κάπνιζε κανείς.

Το τσιγάρο στη Σλοβενία απαγορεύεται αυστηρά σε δημόσιους κλειστούς χώρους και οι πολίτες σέβονται τον νόμο. Ούτε κραυγές για δήθεν ρατσισμούς ούτε εξεγέρσεις για το «δικαίωμα του καπνιστή» να δηλητηριάζει τα πνευμόνια του διπλανού του. Και οι θεριακλήδες; θα ρωτήσει κάποιος. Οσοι δεν άντεχαν έβγαιναν στην αυλή για να ικανοποιήσουν το πάθος τους, αλλά τα αποτσίγαρα τα πετούσαν σε υπαίθρια τασάκια που είχαν τοποθετήσει οι καταστηματάρχες.

Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων, Καφετεριών, Μπαρ του νομού παραχωρεί συνέντευξη εν όψει της προγραμματισμένης αναθεώρησης της ισχύουσας διάταξης από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και εξαπολύει «κεραυνούς».

Τι διεκδικεί μεταξύ άλλων; «Σε περίπτωση πλήρους και καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να διεκδικούν (σ.σ. οι ιδιοκτήτες) τη δυνατότητα μονομερούς καταγγελίας των συμβάσεων με τους εργαζομένους χωρίς την καταβολή αποζημίωσης». Να ρωτήσω αν χρειάζονται σχόλια;

To κείμενο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή εδώ .

Κοινοποιήστε το στο Facebook