Οι 590 λέξεις που επιβεβαίωσαν τον φόβο μου

5.12.09

Δεν ξέρω πόσοι το διαβάσατε . Οι περισσότεροι θα ακούσατε γι' αυτό εξαιτίας της άθλιας επίθεσης του Καρατζαφέρη στον Αλέξη Τσίπρα . Ο νεαρός πολιτικός έγραψε ένα κείμενο για τον Δεκέμβρη το οποίο δημοσιεύτηκε στο protagon.gr.

Πρόκειται για ένα κείμενο 590 λέξεων με τον εντυπωσιακά αναμενόμενο τίτλο " Ποιος φοβάται τους Δεκέμβρηδες ; ".

Ξεκινάμε λοιπόν :

Πριν από έναν χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τις σφαίρες ενός αστυνομικού όπλου. Αυτό που ακολούθησε ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη.

Η αρχή είναι καλή . Αν δεν θέλετε να απογοητευτείτε , μην διαβάστε το υπόλοιπο . Κρατήστε αυτή τη γλυκιά ανάμνηση .

Ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης , εκδηλώθηκε αστραπιαία σε ολόκληρη την Ελλάδα σαρώνοντας το γενικό κλίμα παραίτησης και πολιτικής απάθειας μέσα στο οποίο φαινόταν να ζει η ελληνική νεολαία. Και έφερε σε αδιέξοδο το κατεστημένο πολιτικό σύστημα, το οποίο είχε αποφασίσει να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την εκδοχή του «μεμονωμένου ατυχούς γεγονότος».

Στο ίδιο κλίμα παραίτησης και πολιτικής απάθειας ζει η νεολαία και σήμερα Αλέξη . Άλλο..

...που δεν θες να το δεις . Στις φοιτητικές εκλογές ψήφισαν ελάχιστοι , στις Ευρωεκλογές οι νέοι πήγαν για μπάνιο και στις Εθνικές Εκλογές διάλεξαν δικομματισμό . Κανένα αδιέξοδο για το κατεστημένο πολιτικό σύστημα. Τα δυο μεγάλα κόμματα ζουν και βασιλεύουν . Το μόνο κόμμα που βρέθηκε σε αδιέξοδο μετά τον Δεκέμβρη ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ...

Είναι προφανές ότι αυτή η παράλογη και ωμή δολοφονία, ήταν η σπίθα. Το εύφλεκτο υλικό ήταν τα συσσωρευμένα αδιέξοδα της νέας γενιάς. Αδιέξοδα γνωστά και ομολογημένα. Η τεράστια κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος, το αβέβαιο εργασιακό μέλλον, που στερεί από τους νέους ανθρώπους την προοπτική της ανεξαρτησίας και της ατομικής ελευθερίας, η σοβαρή οικονομική κρίση και η εργασιακή και οικονομική επισφάλεια.
Με λίγα λόγια, η βεβαιότητα ότι αυτή η γενιά θα ζήσει τη ζωή της χειρότερα από ότι έζησαν όλες οι προηγούμενες γενιές μέχρι σήμερα.

Όχι άλλο ! Ας μας πει κάποιος ποια είναι αυτά τα γαμημένα "αδιέξοδα" που δικαιολογούν κάθε βλακεία της νεολαίας ! Ήμαρτον ! Σήμερα , οι νέοι έχουν την πολυτέλεια να αγχώνονται για το εργασιακό τους μέλλον . Πριν μερικές δεκαετίες οι νέοι αγωνιούσαν για τον αν θα βγουν ζωντανοί από τα δεινά , από τα πραγματικά δεινά . Κάποια έζησαν Παγκόσμιους Πολέμους , έζησαν τον Εμφύλιο , την Δικτατορία . Από που λοιπόν προκύπτει η "βεβαιότητα" για μια γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες ;

Σταματήστε να χαϊδεύετε τα αφτιά των νέων ανθρώπων . Οι νέοι ΔΕΝ είναι άμοιροι ευθυνών. Και στα γράφει αυτά ένας νέος άνθρωπος...

Αυτά τα προβλήματα, γέμιζαν διαρκώς το ποτήρι, που ξεχείλισε με την δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Και έτσι προκλήθηκε αυτό το πρωτοφανές κύμα οργής, που ξέσπασε σε δρόμους, πλατείες και έξω από αστυνομικά τμήματα. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Την ώρα που οι βασικοί εκφραστές του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος και τα μεγάλα ΜΜΕ προσπαθούσαν να παρουσιάσουν αυτό το ξέσπασμα μόνο ως τυφλή βία πάνω σε βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων, δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά διαδήλωναν επί μέρες με μαζικό, δυναμικό αλλά ειρηνικό τρόπο. Και σχεδόν ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, συγκροτώντας τις μαζικότερες οργανωμένες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Αλέξη , διάβασε λίγη Ιστορία . Θα μάθεις πολλά . Θέλεις με το ζόρι να παρουσιάσεις τον Δεκέμβρη ως την πιο σημαντικά ανάμνηση της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας . Άδικα κουράζεσαι . Άδικα προσπαθείς να μας πείσεις . Δεν θα γράψουμε την Ιστορία από την αρχή επειδή εσύ έτυχε να λάβεις μέρος στις περσινές διαδηλώσεις...

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που υπερασπίστηκε, χωρίς να λογαριάσει το κόστος, το δίκαιο και τα αίτια αυτής της εξέγερσης. Και το πλήρωσε.
Πολύ γρήγορα η δημόσια συζήτηση σταμάτησε να επικεντρώνει στα εύφλεκτα υλικά και εστιάστηκε στα αποκαΐδια. Και όσοι τολμήσαμε να εστιάσουμε στον ορθό λόγο, μετατραπήκαμε σε ηθικούς αυτουργούς του εμπρησμού.

Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη . Εσύ και οι φίλοι σου στο Αριστερό Ρεύμα . Η δημόσια συζήτηση εστιάστηκε στα αποκαΐδια της ελπίδας που μας είχες δημιουργήσεις για μια καλύτερη Αριστερά . Εκεί εστιάστηκε . Άσε που βρίσκω και λιγάκι αλαζονικό . "Όσοι τολμήσαμε να εστιάσουμε στον ορθό λόγο"... Ποιοι είστε εσείς που κατέχετε το μονοπώλιο της ορθότητας ;

Δεν μετανιώσαμε και δεν κάναμε πίσω. Υπερασπιστήκαμε από θέση αρχής την εξεγερμένη νέα γενιά από την οργανωμένη συκοφαντία και παραπληροφόρηση. Και επιμόνως φέραμε στο προσκήνιο τα αδιέξοδα που προκαλούν τον θυμό της. Και ταυτόχρονα καταθέσαμε προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο. Προτάσεις που αφορούσαν τον περιορισμό της καταστολής και της αστυνομικής αυθαιρεσίας, την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης. την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της εργασιακής επισφάλειας.

Και ποια ήταν η αντίδραση της "εξεγερμένης νέας γενιάς" σε όλα αυτά τα καταπληκτικά πράγματα που κάνατε Αλέξη ; Μάλλον η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ . Άντε να πήραν μια ψήφο παραπάνω οι σπουδάζουσες νεολαίες του ΣΥΡΙΖΑ ρε Αλέξη . Σαν να μην άλλαξε τίποτα...

Εξακολουθούμε να μη μετανιώνουμε για το Δεκέμβρη. Για τη σκληρή μάχη αρχών που δώσαμε απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο.
Δε μετανιώνουμε, κυρίως, γιατί πιστεύουμε ότι τα αιτήματα αυτά παραμένουν ενεργά στη συνείδηση της κοινωνίας και αναδεικνύονται πιο ζωντανά, πιο ξεκάθαρα και πιο ώριμα στους επόμενους κοινωνικούς αγώνες.
Ένα χρόνο μετά, ξέρουμε περισσότερα. Ξέρουμε ότι η σπίθα της αμφισβήτησης υπάρχει στις καρδιές των νέων ανθρώπων.

Τώρα μιλάς σωστά . Αυτό θες , αυτό ζητάς , αυτό φαντάζεσαι . "Μάχες" ενάντια σε όλους και σε όλα κτλ . Μόνο έτσι μπορείς να δικαιολογήσεις κανείς την ήττα...

Ξέρουμε ότι η κυρίαρχη πολιτική και οικονομική στρατηγική, που για να συσσωρεύσει κέρδη στους λίγους οδηγεί την κοινωνία σε βαθειά κρίση, δεν έχει ούτε την υποστήριξη, ούτε την συναίνεση που θα ήθελε για να προχωρήσει.
Ξέρουμε ότι το να δηλώνεις αριστερά και να μοστράρεις τα σφυροδρέπανα δε σε θέτει κατά ανάγκη απέναντι στο σύστημα εξουσίας.
Το κυριότερο όμως που ξέρουμε, είναι ότι το σύστημα εξουσίας, παρά την φαινομενικά απόλυτη κυριαρχία του, έχει σοβαρές αδυναμίες και φοβάται.

Το μόνο σίγουρο Αλέξη είναι ότι το σύστημα εξουσίας δεν φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ . Συγχαρητήρια , είναι προσωπικό σου επίτευγμα...

Όχι τα ξεσπάσματα βίας, γιατί αυτά ξέρει ότι μπορεί να τα διαχειριστεί προς όφελός του. Φοβάται όμως τον κόσμο που διεκδικεί τα αυτονόητα, στους δρόμους, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας.
Φοβάται τον επόμενο Δεκέμβρη, που θα ξεσπάσει πιο συνειδητά, πιο οργανωμένα, με ξεκάθαρα διατυπωμένα τα πολιτικά και κοινωνικά του αιτήματα: αντίσταση, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια.

Η τελευταία σου φράση είναι ενδεικτική .

Δεν έχεις άδικο όμως . Μεγάλωσες κι εσύ στη ρηχή γενιά της Αριστεράς που είχε βασικό σύνθημα " Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία " . Αυτό είσαι . Αυτό είστε .

Ζητάτε Πολυτεχνεία για να γίνετε ήρωες . Ζητάτε Πολυτεχνεία και δεν σας νοιάζει ότι μπορεί να έχει προηγηθεί μια Χούντα .

Ψάχνεις για τον επόμενο Δεκέμβρη από τώρα . Δεν σε είδα να εύχεσαι να μην χρειαστεί τελικά ακόμα ένας Δεκέμβρης . Γιατί αν δεν χρειαστεί , δεν θα έχεις τίποτα πια να αφηγείσαι...

Ολοκληρώνω με το ερώτημα σου . Ποιος φοβάται τους Δεκέμβρηδες ; Κανείς από αυτούς που νομίζεις...

Το σύστημα δεν φοβάται τους Δεκέμβρηδες γιατί το σύστημα σας εκπαίδευσε να παράγετε τόσο "ασφαλείς" εκτονώσεις . Βολεύει να σπάνε 500 άτομα την Αθήνα μια φορά τον χρόνο και όλες τις υπόλοιπες μέρες να ζητιανεύουν μια ψήφο για να μπουν στη Βουλή . Καταλαβαίνεις τι εννοώ...

Το σύστημα δεν φοβάται τις εξωσυστημικές δράσεις . Τις έχει προβλέψει , τις απορροφά . Φοβάται την υπονόμευση εκ των έσω . Φοβάται την κατάθεση νομοσχεδίων που θωρακίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπορούν να ψηφιστούν . Δεν φοβάται προτάσεις νόμου που ζητούν τον αφοπλισμό των αστυνομικών . Φοβάται τον ρεαλισμό...

Αν λοιπόν κάποιος φοβάται τους Δεκέμβρηδες , αυτός θα πρέπει να είσαι εσύ και οι εκατοντάδες wannabee Τσίπρες του Αριστερού Ρεύματος . Ένας από αυτούς μου είπε προχθές ότι "η Γενιά του Πολυτεχνείου παρακολουθεί έντρομη τη Γενιά του Δεκέμβρη που την ξεπέρασε"...

Αλέξη , αυτές οι 590 λέξεις σου ήταν αρκετές . Ήμουν σίγουρος ότι έτσι θα σου έμενε στο μυαλό ο Δεκέμβρης . Σε προέβλεψα μέχρι κι εγώ , ένας απλός blogger .

Σκέψου για το σύστημα πόσο προβλέψιμος είσαι...

Κοινοποιήστε το στο Facebook