Για τη στάση της Αστυνομίας

8.12.09

Τώρα που τα φώτα σβήνουν κι όλα δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ολοκληρώνονται , καλό θα ήταν να αξιολογήσουμε με μια πιο ήρεμη ματιά τη στάση της Αστυνομίας τις τελευταίες ημέρες.

Μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη , η Αστυνομία "κατέβαινε" στη μάχη με τον πήχη πολύ χαμηλά . Ήταν μάλλον απίθανο για την ΕΛ.ΑΣ να εμφανιστεί χειρότερη από πέρυσι οπότε κάθε διαφορετική συμπεριφορά θα συνιστούσε βελτίωση.

Είδαμε όμως με τη βελτίωση που θα επιθυμούσαμε ;

Φέτος , η ΕΛ.ΑΣ είχε δυο βασικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την περασμένη χρονιά . Πρώτον , ήταν έτοιμη . Δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια...

...ανεξέλεγκτη κατάσταση που ξέσπασε ξαφνικά στην Αθήνα αλλά μια σειρά "προγραμματισμένων" επεισοδίων . Δεύτερον , η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ δεν αριθμούσε 5 αποτυχημένα έτη κυβερνητικής θητείας , δεν είχε να απολογηθεί για καμία ζαρντινιέρα και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις κρατικής αυθαιρεσίας .

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να δούμε στους δρόμους περίπου 10.000 αστυνομικούς οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ανάλογο αριθμό διαδηλωτών . Η διαπίστωση αυτή μοιάζει τρομακτική για μια χώρα που θέλει να ονομάζεται δημοκρατική .

Χρειαστήκαμε λοιπόν 10.000 αστυνομικούς για να περιφρουρήσουν το κέντρο της Αθήνας από τους μπαχαλάκηδες και φτάσαμε να λέμε ότι τα περιορισμένα επεισόδια συνιστούν επιτυχία . Που έχουμε φτάσει ; Τόσο χαμηλά έχει κατέβει το επίπεδο της Δημοκρατίας μας ;

Ναι . Τόσο χαμηλά έχει πέσει γιατί δυστυχώς αποδειχθήκαμε ανάξιοι να διαχειριστούμε την ελευθερία που μας δίνεται από το Σύνταγμα κι από τους νόμους . Σαν πολίτες , αφήσαμε το άσυλο στα χέρια των ιδεολόγων με τα κράνη , αφήσαμε τους αστυνομικούς να συμπεριφέρονται σαν χούλιγκανς , αφήσαμε το κράτος να διορίζει ανεξέλεγκτα ειδικούς φρουρούς , ανεχθήκαμε τους κάφρους που σπάζουν τράπεζες γιατί έστι "κλονίζουν" τον καπιταλισμό . Και τώρα πληρώνουμε τα λάθη μας .

Έχουμε αποδεχθεί σαν πολίτες ότι κάθε 17 Νοέμβρη και κάθε 6 Δεκεμβρίου θα επιβάλλεται στην Αθήνα μια ιδιότυπη μορφή στρατιωτικού νόμου με χιλιάδες αστυνομικούς που θα προχωρούν σε προληπτικές συλλήψεις , σε προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας γύρω από τις πανεπιστημιακές σχολές κτλ . Έχουμε επίσης αποδεχθεί ότι στις ίδιες ημερομηνίες θα γίνονται πάντα επεισόδια από οργανωμένες ομάδες μπαχάλων που διοργανώνουν κάθε χρόνο εκείνες τις ημέρες το δικό τους πρωτάθλημα επαναστατικής γυμναστικής .

Με βάση λοιπόν τις παραπάνω παραδοχές , η Αστυνομία φέτος τα πήγε καλά . Είδαμε λιγότερα επεισόδια , είδαμε λιγότερη ωμή βία , είδαμε τους αντιεξουσιαστές να μην μπορούν να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο , είδαμε λιγότερα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Η λέξη "λιγότερα" όμως δείχνει ότι και πάλι είδαμε δεκάδες σκηνές που δεν μας αρέσουν , σκηνές που προσβάλουν τη Δημοκρατία μας . Είδαμε αστυνομικό να χτυπάει συνειδητά με τη μηχανή του διαδηλώτρια , είδαμε αστυνομικούς να επιστρέφουν τις πέτρες στους κουκουλοφόρους , είδαμε αντιεξουσιαστές να χτυπούν με λύσσα αστυνομικούς , είδαμε αντιεξουσιαστές με εξάρτηση που παραπέμπει σε τρομοκρατικές οργανώσεις , είδαμε τους αντιεξουσιαστές να υψώνουν τη σημαία τους στην Πρυτανεία !

Κι όλα αυτά σε μια "καλύτερη" χρονιά από την περασμένη . Θα μας επιτρέψετε λοιπόν να μην συγχαρούμε την Αστυνομία για τη στάση της αυτές τις ημέρες . Γιατί είναι ντροπιαστικό να συγχαίρεις το κράτος όταν αυτό και πάλι ανέχθηκε , έστω και περιορισμένα , μια χούφτα κουκουλοφόρων να απασχολεί για δυο μέρες το κέντρο της Αθήνας...

Το συμπέρασμα ; Έχουμε πάρα πολύ δρόμο να τρέξουμε ακόμα για να φτάσουμε ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα Δημοκρατίας . Ας μην ξοδεύουμε λοιπόν από τώρα τα συγχαρητήρια μας στο Υπ. Προστασίας του Πολίτης....

Δεν είμαστε μικρόψυχοι ούτε απαιτητικοί.

Δυστυχώς , ζητάμε μονάχα τα αυτονόητα...

Η φωτογραφία από τον Ασημώνη

Κοινοποιήστε το στο Facebook