Ντόμινο εξελίξεων στη δίκη Γρηγορόπουλου

13.3.10

Ντόμινο εξελίξεων προκάλεσε η κατάθεση της Άντας Τσορμπατζούδη στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής παραιτήθηκαν, η πρόεδρος της έδρας δήλωσε αποχή από τη διαδικασία ενώ η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Η Άντα Τσορμπατζούδη παρακολούθησε το τραγικό γεγονός από το μπαλκόνι της στην οδό Μεσολογγίου που βλέπει στην οδό Τζαβέλα. Με ανώνυμο τηλεφώνημα είχε αναφέρει όσα είχε δει στην Αστυνομία και στη μαρτυρία της βασίστηκαν οι αυτοψίες τόσο για την κατηγορία αλλά και για το συμπέρασμα των ειδικών φρουρών περί εξοστρακισμού της σφαίρας.

Η ίδια δεν είχε καταθέσει στην προανάκριση, ωστόσο η μαρτυρία της είχε μεταφερθεί μέσω του αστυνομικού Κωνσταντίνου Κουζέλη, καθώς ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή της στη δίκη, υποστήριξε ότι υπέδειξε διαφορετικό σημείο της πτώσης του 15χρονου σε σχέση με αυτό που αναγράφεται ως μαρτυρία της στην έκθεση Αυτοψίας.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Χρ. Μυλωνόπουλος, αμέσως μετά την απόφαση της έδρας να απορρίψει...

...αίτημά του για εφαρμογή της διάταξης για ψευδορκία σε βάρος της μάρτυρος, ανακοίνωσε την παραίτηση του ιδίου και του Αλ. Κατσαντώνη από την παράσταση πολιτικής αγωγής, καθώς «τα περιστατικά δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή μας στη διαδικασία».

Ο Αλ. Κατσαντώνης, που ήταν απών στη διαδικασία, σε δήλωσή του είπε ότι «η δικονομική μεταχείρισή μου ως συνηγόρου πολιτικής αγωγής παύει από την πρόεδρο του δικαστηρίου και με αποτρέπει να συνεχίσω την ενάσκηση του καθήκοντός μου στη δίκη».

Στην τοποθέτησή του για τη δήλωση παραίτησης, ο εισαγγελέας της έδρας, Χαρ. Λακαφώσης, μίλησε για «συγκαλυμμένη αίτηση εξαίρεσης» και ζήτησε να τεθεί το αίτημα ευθέως από την πολιτική αγωγή. «Η διαδικασία είναι άψογη και η κρίση του δικαστηρίου θα είναι δίκαιη, μακριά από το δικαστικό μέγαρο της λ. Αλεξάνδρας», είπε.

Αντιδρώντας η πρόεδρος Αντζελίτα Παπαβασιλείου δήλωσε αποχή από την έδρα για λόγους ευθιξίας. «Εχω δεχτεί πολλά. Αμφισβητήθηκε η μεροληψία μας πριν καν ξεκινήσει η δίκη. Εχετε μετατρέψει το δικαστήριο σε αρένα», είπε απευθυνόμενη στους συνηγόρους. «Έχετε κάνει αναφορά στον Αρειο Πάγο, έχετε πει χαρακτηρισμούς που δεν συνάδουν με τη δικονομική μου θέση. Για μένα μετράει το δίκαιο. Έχω ξαναπεί, και στην κ. Τσαλικιάν, ότι πονάμε για τον Αλέξη σαν να ήταν παιδί όλων μας. Όμως, έχουμε δύο κατηγορούμενους και πρέπει να ακούσουμε τις απόψεις τους, γιατί εδώ έχουμε έρθει για να βρούμε τι συνέβη εκείνο το βράδυ», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, νωρίτερα, η Λητώ Βαλιάντζα, που έχει ήδη καταθέσει, επιτέθηκε λεκτικά εναντίον της μάρτυρος Τσορμπατζούδη, σχετικά με την ανωνυμία που κράτησε όλο αυτό το διάστημα, και τον «φόβο» της -όπως είπε- για τη γειτονιά των Εξαρχείων.

Μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να έχει συζητηθεί η δήλωση αποχής της προέδρου από το αρμόδιο Τριμελές Συμβούλιο. Επίσης, την ίδια μέρα, θα πρέπει να ανακοινωθούν οι νέοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, εφόσον οι κ. Κατσαντώνης και Μυλωνόπουλος εμμείνουν στην απόφασή τους, ενώ στις 17 του μήνα αναμένεται να καταθέσει ο Ρ.Ν., αυτόπτης μάρτυρας και φίλος του 15χρονου θύματος.

Πηγή: tvxs.gr

Κοινοποιήστε το στο Facebook