Πληθαίνουν ξανά τα σενάρια ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος με την φλύαρη ονοματολογία να αποδεικνύει ότι ουδείς γνωρίζει αν και πότε ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει σε αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος.
Θυμίζω ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός "αυτοκτόνησε" πολιτικά επιλέγοντας ένα τεράστιο κυβερνητικό σχήμα το οποίο απέτυχε παταγωδώς στο να αποδειχθεί καλύτερο από το προηγούμενο. Εξάλλου, ήταν σαφές από την αρχή ότι το πρόβλημα της χώρας δεν ήταν η...Μπατζελή ενώ αυτό που έλειπε δεν ήταν η...Μιλένα.
Δεν γνωρίζω αν πράγματι ο κ.Παπανδρέου σκέφτεται τον ανασχηματισμό, ελπίζω πως όχι. Το να "δημιουργήσεις" μια τρίτη κυβέρνηση μέσα σε 2 χρόνια με την...
...ίδια λαϊκή εντολή δεν είναι κι ό,τι καλύτερο ενώ παράλληλα εξαντλείς και το διαθέσιμο πολιτικό δυναμικό. Έχω γράψει και στο παρελθόν ότι κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία όμως πια οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές κι έτσι ένα τέτοιο ενδεχόμενο απομακρύνεται.
Αν λοιπόν επιλεχθεί ο ανασχηματισμός ως μια "μέση λύση", το πρώτο που θα πρέπει να εξασφαλισθεί είναι η εσωκομματική ηρεμία. Κανένα κυβερνητικό σχήμα, όσο καλό κι αν είναι, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να απολαμβάνει της στήριξης των βουλευτών. Η λύση όμως σε ένα τέτοιο πρόβλημα δεν είναι η υπουργοποίηση όλων των...ρευμάτων. Υπουργοί θα πρέπει να γίνουν μόνο όσοι μπορούν να προσφέρουν στη χώρα με τη δράση τους κι όχι όσοι έχουν να προσφέρουν στο ΠΑΣΟΚ με την "εξαγορασμένη σιωπή" τους.
Πέρα όμως από τα πρόσωπα, το κλειδί της επιτυχίας ενός ανασχηματισμού είναι τα πακέτα των αρμοδιοτήτων που "μοιράζονται" κυρίως στους διάφορους υφυπουργούς. Νομίζω ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα κυβερνητικό μοντέλο με αυξημένες αρμοδιότητες στους υφυπουργούς οι οποίοι ουσιαστικά θα απαλλάσσουν και τον εκάστοτε υπουργό από ατέρμονες συζητήσεις για τα πάντα.
Επί της ουσίας τώρα, κατά τη γνώμη μου αλλαγές θα πρέπει να γίνουν:
- Στο Υπ.Υγείας: Ο Ανδρέας Λοβέρδος μοιάζει ήδη ικανοποιημένος από την περικοπή κάποιων δαπανών, μόνο που το λίπος παραμένει τεράστιο. Είναι κάτι παραπάνω από παράδοξο να μην αξιοποιείται ο Ηλίας Μόσιαλος είτε στην κεφαλή του υπουργείου είτε ως υφυπουργός με αποκλειστική αρμοδιότητα τα νοσοκομεία. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος παραμονής του υφυπουργού-φάντασμα κ.Χρήστου Αηδόνη.
- Στο Υπ.Παιδείας: Αντικατάσταση του Γιάννη Πανάρετου με κάποιον που να γνωρίζει και να αποδέχεται την ανάγκη των καλών τρόπων στην ανθρώπινη επικοινωνία. Ο Πανάρετος έχει καταφέρει να εξοργίσει με τη συμπεριφορά του ακόμα κι εκείνους που συμφωνούν τις αλλαγές που προωθεί. Υπάρχουν δεκάδες ακαδημαϊκοί κατάλληλοι για τη θέση κι ας μην είναι "κολλητοί" του πρωθυπουργού. Αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά που ποτέ κανείς δεν κατάλαβε τι ανέλαβε.
- Στο Υπ.Εξωτερικών: Αντικατάσταση Δρούτσα με κάποιον "κανονικό" άνθρωπο όπως ο Λοβέρδος που είναι και ιδανικός για κάτι τέτοια. Αποχώρηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου η οποία κατέχει το μικρότερο υπουργικό χαρτοφυλάκιο των τελευταίων δεκαετιών.
- Στο Υπ.Πολιτισμού: Ο Πολ είναι ο μόνος που ταιριάζει απόλυτα στη θεωρία περί "κηπουρών". Νομίζω ότι δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι είναι υπουργός κι ασχολείται κυρίως με τους "πράσινους" διαδρόμους. Δυστυχώς δεν βλέπω να μετακινείται. Αντικατάσταση και του κ.Νικητιάδη που μπορεί να είναι συμπαθής και φιλότιμος αλλά ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, ας την αναλάβει κάποιος χαρισματικός 40αρης τεχνοκράτης. Κατάργηση της θέσης του κ.Χυτήρη.
- Στο Υπ.Εθνικής Άμυνας: Εγώ θα έδιωχνα τον Μπένι αλλά ποιος μ'ακούει εμένα;
- Στο Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης: Είναι ντροπή για τη χώρα να έχουν υπουργικές θέσεις το 2011 ο Σκανδαλίδης και η Μιλένα. Μπορεί σήμερα ο αγροτικός κόσμος να είναι "ήρεμος" αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται είναι τεράστιες. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο.
- Στο Υπ.Υποδομών: Ο ορισμός του υπουργείου που χρειάζεται κάποιος τεχνοκράτης κι όχι ένας πολιτικός τύπου Ρέππα. Ας αξιοποιηθεί σε κάποια πιο κομματική θέση. Μπορεί να πάρει και τη θέση του Πεταλωτή.
- Στο Υπ.Οικονομικών: Ο Παπακωνσταντίνου δεν πρέπει να μετακινηθεί γιατί καλώς ή κακώς είναι ο μόνος που πια ξέρει τη δουλειά. Θα μπορούσε να τροποποιηθεί λίγο ο ρόλος του και να αναλάβει πχ αποκλειστικά και μόνο τα δημοσιονομικά με κάποιον πιο έμπειρο να αναλαμβάνει τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Αντικτάσταση του Κουσελά με κάποιον τεχνοκράτη, ίσως με την Παναρίτη.
- Στο Υπ.Εργασίας: Η Λούκα έχει κουράσει τους πάντες, ας πάει σπίτι της. Το κακό είναι ότι δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε με το ανέκδοτο "Άννα Νταλάρα-Ραγκούση". Κατάργηση της θέσης του κ.Κεγκέρογλου.
- Στο Υπ.Προστασίας του Πολίτη: Από τον περασμένο Σεπτέμβρη δεν υπάρχει υπουργός. Ας αναλάβει κάποιος.
Τα περί συντονισμού δεν είναι της παρούσης. Ας αλλάξουν τα πρόσωπα και βλέπουμε.