To σχόλιο του Στέφανου Μάνου για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

22.7.11

Το συνολικό ποσό της δεύτερης δανειοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα υπολογίζεται σε 159 δις ευρώ. Τα 109 από αυτά θα τα συνεισφέρουν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ και τα υπόλοιπα 50 ο ιδιωτικός τομέας (ο ιδιωτικός τομέας είναι κατά κύριο λόγο Ελληνικός).

Με τα νέα δάνεια των 109 δις ευρώ θα αποπληρωθούν υφιστάμενα δάνεια. Οι όροι για τα 109 δισ ευρώ είναι εξαιρετικοί: 10 χρόνια περίοδος χάριτος και αποπληρωμή σε 15-30 χρόνια. Το επιτόκιο 3,5% είναι και αυτό πολύ καλό και αντιστοιχεί στο επιτόκιο που θα πλήρωνε ένας απολύτως φερέγγυος δανειστής. Μολονότι δεν έγινε γνωστό, θα θεωρούσα απολύτως λογικό να έχουν συμφωνηθεί εγγυήσεις που να δικαιολογούν το προνομιακό επιτόκιο. Ως εδώ λοιπόν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι προδήλως καλές για την Ελλάδα.

Για τα 50 δις ευρώ που θα συνεισφέρει «εθελοντικά» ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή κυρίως Ελληνικές Τράπεζες και άλλοι οργανισμοί είμαι...

...επιφυλακτικός επειδή δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες. Είναι πρόωρο να εκφραστεί κάποιος υπεύθυνα. Δεν είναι σαφές για παράδειγμα για ποιο λόγο αφού όλα έγιναν «εθελοντικά» διατρέχει τον κίνδυνο η Ελλάδα να χαρακτηριστεί σε επιλεκτική χρεοκοπία. Δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει η αναφερόμενη στην Καθημερινή δήλωση του Γάλλου προέδρου κ. Σαρκοζί ότι χάρη στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα μειωθεί το Ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 12%. Όσο δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες θα συνεχίσω να ανησυχώ ότι η κυβέρνηση για να κερδίσει προσωρινά χρόνο δέχτηκε ρυθμίσεις που θα διαλύσουν το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πάντως πρέπει να περιμένουμε τις λεπτομέρειες. Ίσως να χρειαστεί μια εβδομάδα για να τις μάθουμε.

Δύο σχόλια: Η μείωση του επιτοκίου σε 3,5% είναι εξαιρετικά σημαντική και μας βοηθάει να πλησιάσουμε γρηγορότερα στο όριο 3% για το έλλειμμα. Οι αποφάσεις όμως της Συνόδου Κορυφής δεν επηρεάζουν τη τάση της κυβέρνησης να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει. Χωρίς πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή όσο δημιουργούμε νέα ελλείμματα και άρα νέο χρέος, δεν θα λύσουμε το πρόβλημα. Η πορεία των πρωτογενών δαπανών το 2011 είναι μέχρι στιγμής εξαιρετικά απογοητευτική και επικίνδυνη. Μοιάζει με το 2009. Χθες π.χ. ανακοινώθηκε ότι στα κόμματα δόθηκαν 14 εκ. για το δεύτερο τρίμηνο. Το δεύτερο σχόλιο αφορά τις τράπεζες και κυρίως την Εθνική Τράπεζα. Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκησή της δήλωσε, «οικειοθελώς» μας διαβεβαιώνουν, τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής. Οικειοθελώς φαντάζομαι σημαίνει ότι η διοίκηση γνωρίζει τις λεπτομέρειες που εμείς δεν γνωρίζουμε και κρίνει ότι τα μακροχρόνια συμφέροντα των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών της τράπεζας εξυπηρετούνται με αυτή την «οικειοθελή» συμμετοχή. Αν όμως αποδειχτεί ότι δεν εξυπηρετούνται καθόλου, τι θα γίνει; Έχει φθάσει ο καιρός να οργανωθούν οι μέτοχοι της Εθνικής ώστε να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.