"Κλείστε οργανισμούς, σταματήστε να βάζετε φόρους"

19.9.11

Ξεκάθαρη σύσταση για άμεση περιστολή δαπανών με καταργήσεις δημοσίων οργανισμών και μείωση του προσωπικού απηύθυνε από το συνέδριο του Economist ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τραα.

"Διαφωνώ με όσους λένε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν πάει καλά. Τα αποτελέσματα όπως για παράδειγμα η μείωση του ελλείμματος είναι εντυπωσιακά και η Ελλάδα αξίζει εύσημα για τα επιτεύγματά της", υπογράμμισε ο κ. Τραα που ορίστηκε ως ομιλητής του Ταμείου στο συνέδριο αντικαθιστώντας τον Πολ Τόμσεν ύστερα από την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.Κατηγορηματικός ήταν επίσης αναφερόμενος στο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα: "Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Το Μνημόνιο δεν είναι χαραγμένο σε πλάκες. Θα χρειαστούν νέα μέτρα καθώς προχωράμε".

Ο κ. Τραα επικέντρωσε την κριτική του στον μεγάλο δημόσιο τομέα και τους ελλιπείς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Νέοι φόροι, είπε, έχουν...

 

...νόημα μόνο αν υπάρχουν και οι μηχανισμοί να τους εισπράττουν. "Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει την ικανότητα συλλογής φόρων αντί να επιβαρύνει συνεχώς το σύστημα με νέους φόρους. Μόνο τότε θα μπορέσει να μειωθεί και η φορολόγηση", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την δημοσιονομική σύγκλιση, εάν δεν επιδείξει μεγαλύτερη προσήλωση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει άμεσα την παρουσία του Δημοσίου Τομέα στους παραγωγικούς της πόρους: "Πρέπει να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί" και να μειωθεί το προσωπικό, σημείωσε ενώ αναφερόμενος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έκανε λόγο για προστατευμένα συμφέροντα που τις εμποδίζουν τονίζοντας ξανά την ανάγκη για ευρύτερη πολιτική στήριξη των προωθούμενων αλλαγών.

"Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο, το κλειδί είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων", κατέληξε ο κ. Τραα.