Παρακράτηση λογικής με την έκτακτη εισφορά

15.10.11

Γράφουμε συχνά για τα προνόμια που (ενεργητικά) απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι λόγω της διπλής ιδιότητας εργαζομένων-ψηφοφόρων αλλά καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε και τα προνόμια που απολαμβάνει το κράτος επί των μισθών τους.

Η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την υποχρεωτική παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς μισθωτών και συνταξιούχων αποτελεί ωδή στον ανορθολογισμό. Για πολλά μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά τουλάχιστον είναι οι μόνο που πληρώνουν εδώ και δεκαετίες του φόρους που αναλογούν στο βασικό τους εισόδημα.

Πρωταγωνιστές της φοροδιαφυγής είναι...


...οι δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δεν θα κληθούν να καταβάλουν με κάποιο αναγκαστικό τρόπο την έκτακτη είσφορα ούτε άνα μήνα. Καλό θα ήταν το κράτος να μην ξοδεύει τόση...σκέψη για τους σχετικά έντιμους φορολογούμενους και να ασχοληθεί με τους διαχρονικούς φοροφυγάδες.

Είναι φοβερά παράλογο να προκρατείται η έκτακτη εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων κάθε μήνα, δηλαδή πριν καν παραχθεί το συνολικό ετήσιο τους εισόδημα! Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με την έκτακτη εισφορά κάποιου υπαλλήλου που πχ θα παραιτηθεί και οι αποδοχές του θα διαφοροποιηθούν.

Δεν είμαι καν σίγουρος ότι το μέτρο αυτό είναι νόμιμο/συνταγματικό.