Παπανδρέου: Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις

24.10.11

Παραθέτω τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες:

Δύο χρόνια τώρα, όλοι οι Έλληνες έχουμε κάνει μία πρωτοφανή εθνική προσπάθεια, μία πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή. Ποτέ, κανένας πολίτης, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η εθνική μας προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους. Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε ακριβώς αυτό το σεβασμό. Και μπορούμε. Η Ελλάδα μπορεί.

Στόχος μας ήταν και είναι, και σήμερα, να πετύχουμε ελάφρυνση του βάρους του χρέους του παρελθόντος, που βαραίνει τις πλάτες...


...του Έλληνα πολίτη. Αυτό το βάρος, στις πλάτες κάθε Έλληνα πολίτη, είναι δυσβάσταχτο. Πρέπει να μειωθεί, για να ανασάνουμε. Και παράλληλα, προχωράμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την Ελλάδα. Διαρθρωτικές αλλαγές, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και νοοτροπίες δεκαετιών. Αλλαγές, που βέβαια, απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν.

Ξεκινήσαμε σήμερα το τελικό στάδιο μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευση, για μια συνολική απάντηση στην ευρύτερη κρίση, όχι απλά στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά και στην ευρωπαϊκή κρίση. Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις. Αποφάσεις, για την κρίση που έχει πια πανευρωπαϊκή διάσταση.

Μια κρίση εμπιστοσύνης, στην οποία πιστεύω ότι έχουμε τη βούληση να απαντήσουμε συλλογικά.

Βούληση για βιώσιμη δημοσιονομική διαχείριση, βούληση για στήριξη και ανάπτυξη, βούληση για θέσεις εργασίας.

Βούληση για οικονομία ανταγωνιστική, αλλά και για κοινωνία με συνοχή.

Βούληση να βρεθεί βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, με την συμμετοχή στα βάρη και του ιδιωτικού τομέα, ειδικά των Τραπεζών.

Βούληση να ενισχυθεί ο ισχυρός μηχανισμός παρέμβασης στις αγορές ομολόγων, το λεγόμενο "EFSF".

Βούληση, τελικά, να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας και τον συντονισμό μας μέσα στην
Ευρωζώνη, προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας και των λαών μας.

Ο Ελληνικός λαός βάζει και θα συνεχίζει να βάζει τάξη στο σπίτι του. Το αποφασίσαμε, το κάνουμε.
Με όπλο την αξιοπιστία μας, αναζητούμε μια πιο καθαρή, μια οριστική λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Λύση, που ανακουφίζει τους Έλληνες από ένα βάρος ιστορικό. Λύση, που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα μάτια των πολιτών της Ευρώπης.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Συνεχίζεται, με την Ελλάδα παρούσα, με την Ελλάδα να έχει συγκεκριμένους και αποσαφηνισμένους στόχους.