Ο φιλόδοξος μπαρμπέρης

9.10.11

Στις 25 Σεπτεμβρίου ο Παύλος Παπαδόπουλος έγραψε στο ΒΗΜΑ κάτι που λίγοι αποκωδικοποίησαν σωστά: 

Αξιόπιστες πηγές εκτιµούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πως η διαχωριστική γραµµή ανάµεσα στην «ελεγχόµενη» και στην «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία και ανάµεσα στη «χρεοκοπία εντός» και στη «διολίσθηση εκτός» της ευρωζώνης είναι θολή και ακαθόριστη και ότι σε περίπτωση «απώλειας του ελέγχου» τα γεγονότα που θα «παραχθούν» δεν θα ευνοήσουν την Αθήνα.

Δυο εβδομάδες μετά, πίσω από τις γραμμές των ρεπορτάζ, διαβάζει κανείς ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του μια "νέα αφήγηση". Φιλοδοξεί να "πουλήσει" στους Έλληνες ότι ήταν αυτός ο υπουργός Οικονομικών που έβαλε πάτο στο βαρέλι του χρέους. Ένα κούρεμα της...


...τάξεως του 50% χαιδεύει τον μεγαλοϊδεατισμό του, θεωρεί ότι θα είναι το όχημα που θα του εξασφαλίσει μια λαμπρή πολιτική επιβίωση.

Καθόλου τυχαία, υπήρξε την περασμένη εβδομάδα μια δήλωση του Λουκά Παπαδήμου που πέρασε στα ψιλά. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε μετά απο καιρό στο δημόσιο διάλογο τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει και πιθανότατα θα αντιταχθεί σε μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους της από το 21% που προβλέπει η υπό έγκριση συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Τόνισε ότι μια πιο γενναία διαγραφή χρέους κρύβει περισσότερους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνεπώς δεν είναι ευκταία.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη γοητεία ενός πιο γενναίου κουρέματος, όχι όμως όσο το παραγωγικό μοντέλο που το γέννησε παραμένει αλώβητο. Με το χρεός κουρεμένο και με τον δανεισμό -για χρόνια- εξασφαλισμένο, κάποιοι νομίζουν ότι θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια "ηπιότερης" προσαρμογής και "εξευγενισμού" των διαρθρωτικών αλλαγών.

Κι αν τον Βενιζέλο δεν τον παίρνει πια κανείς στα σοβαρά, το κακό είναι ότι τα ίδια πιστεύει και το τελευταίο πουλέν της Μεταπολίτευσης, ο Αντώνης Σαμαράς...