Θανάσης Οικονόμου: Πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

22.11.11

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Metro" παραχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου με τις τοποθετήσεις του να είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσες:

-Εσείς δώσατε στη νέα κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Αλήθεια, την θέλατε την κυβέρνηση συνεργασίας;

Ναι, εκεί που έφτασαν τα πράγματα. Επιτέλους, όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας πρέπει να ενωθούν. Θυμίζω πως πρώτος από όλους, έχω αναφερθεί στις παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

-Είναι παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης ή της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ;


Της κυβέρνησης. Επιμένω. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει το καθήκον της και με το παραπάνω. Ψήφισε πολλά νομοσχέδια, που είτε δεν...


..υλοποιήθηκαν ή εάν προτιμάτε, υλοποιήθηκαν με αργό τρόπο. Τρανό παράδειγμα το ενιαίο μισθολόγιο.

-Πάμε στο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει ο Γιώργος Παπανδρέου να κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής του;

Ναι, αυτό πρέπει να γίνει, εάν δεν διαφυλαχθεί πρώτα η 6η δόση και ο προσανατολισμός για τη νέα δανειακή σύμβαση. Είναι σαφές πως πρέπει να γίνει αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, είδατε όλοι πως ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις, βλέποντας κορυφαίους υπουργούς.

-Ναι, αλλά ο ίδιος δεν το έχει πει ανοιχτά ακόμα...


Το έχει πει εμμέσως πως θα φύγει. Θέλω να πω και το εξής: Η αλλαγή, δεν πρέπει να γίνει μόνο στην ηγεσία του κόμματος, πρέπει να αλλάξει και η ιδεολογική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, με τα νέα δεδομένα. Κάναμε έναν ιστορικό συμβιβασμό, για να σταθεί όρθια η χώρα. Αυτός όμως ο ιστορικός συμβιβασμός, έχει ημερομηνία λήξης. Πήγαμε στην αντίπερα όχθη και πρέπει ξανά να γυρίσουμε. Που όμως; Στο παρελθόν; Πριν την κρίση; Όχι, πρέπει να κτίσουμε μια νέα ΄΄όχθη΄΄.

-Το νέο πρόσωπο, που θα διαδεχτεί τον Γιώργο Παπανδρέου, θα επιλεγεί πριν τις εκλογές...


Σαφέστατα αυτό πρέπει να γίνει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, την εκταμίευση της 6ης δόσης κοκ. Δεν πρέπει να ταράξουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.

-Η εκλογή να γίνει από την βάση του ΠΑΣΟΚ ή από το Συνέδριο ή ενδεχομένως από το Εθνικό Συμβούλιο;


Πρέπει να γίνει από τη βάση του κόμματος. Δεν πρέπει να γυρίσουμε πριν το 2007. Η εκλογή από το Συνέδριο, από το Εθνικό Συμβούλιο, εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, μικρο - διευθετήσεις κοκ. Δεν έχουν όμως σχέση με την νέα πραγματικότητα. Το κόμμα, δεν πρέπει να είναι αρχηγικό. Ο αντίπαλος μας δεν είναι εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά απέναντι. Όλοι μας πρέπει να το καταλάβουμε αυτό.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Προσωπικά, βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη διάκριση μεταξύ κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Κ.Ο ΠΑΣΟΚ.

Πέρα από τις Σούλες και τις Τόνιες, φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποιοι που νιώθουν προδομένοι από την απροθυμία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις των οποίων το πολιτικό κόστος όλοι τους είχαν "προεισπράξει".