Μια σημαντική συνάντηση για την Κεντροαριστερά

4.12.11

Ελπίζω να μην σας ξέφυγε, είναι από τις πραγματικές ειδήσεις αυτής της Κυριακής:

Συναντήσεις, ζυμώσεις και πολιτικές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες μεταξύ πολιτικών, αλλά και ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών, οι οποίες ολοένα και πληθαίνουν, καταδεικνύοντας το έλλειμμα εκπροσώπησης που νιώθει σήμερα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης. Κοινός τους παρονομαστής, η πεποίθηση πως οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές θα είναι θνησιγενής, αν δεν συνοδευθεί με ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και, κυρίως, αν δεν εκπέμψει με ευκρίνεια τους στόχους για το πώς η χώρα θα κατορθώσει να βγει από το σημερινό της αδιέξοδο.

Μια από τις ενδιαφέρουσες συναντήσεις έγινε στο μέσο της εβδομάδας με συνδαιτυμόνες την κ. Αννα Διαμαντοπούλου, τον κ. Γ. Ραγκούση και τέσσερις διανοούμενους που είχαν συνυπογράψει τη γνωστή προτροπή «Τολμήστε» και κάποιοι...


...εξ αυτών ίδρυσαν τον «Κοινωνικό Σύνδεσμο». Δηλαδή τον συνταγματολόγο Ν. Αλιβιζάτο, τον συγγραφέα Απ. Δοξιάδη, τον οικονομολόγο Αρ. Δοξιάδη και μια γνωστή πανεπιστημιακό της κεντροαριστεράς.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής καθαυτής της συνάντησης είναι τρία: Πρώτον, ότι οι δύο πολιτικοί ανταποκρίθηκαν αμέσως στην πρόσκληση για μια ανοιχτή συζήτηση, έχοντας συνειδητοποιήσει προφανώς ότι η πραγματική ανανέωση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να επέλθει μόνο με τη «στράτευση» διακεκριμένων πολιτών που δεν είχαν ενεργό ρόλο στην πολιτική. Δεύτερον, ότι αρκετά πλέον από τα πρόσωπα αυτά –όχι αναγκαστικά και οι τέσσερις που παρέστησαν– δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας ενεργότερης ανάμειξής τους στην πολιτική. Και τρίτον –και κυριότερον– ότι στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς η ανάγκη μιας νέας πολιτικής πλατφόρμας στο κέντρο της κομματικής σκακιέρας. Στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο, δηλαδή, ο οποίος μπορεί σήμερα να εκφράσει τις αυτονόητες μεταρρυθμιστικές λύσεις που απαιτεί η σωτηρία της χώρας. Μια τέτοια κίνηση, μάλιστα, ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να προσελκύσει και στελέχη της Συγγρού, ασχέτως αν η προοπτική της εξουσίας για τη Ν.Δ. καθιστά δυσκολότερη –επί του παρόντος– μια ανάλογη προσέγγιση.

Η συνέχεια στην Καθημερινή εδώ.