Θα συνεχίσει να διέπει τις δανειακές συμβάσεις της χώρας το ελληνικό δίκαιο;

7.1.12

Στις 2 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε στη Βουλή:

Δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών, να διέπονται οι δανειακές συμβάσεις από το αγγλοσαξονικό δίκαιο. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης, το οποίο θα συνεκτιμηθεί στο σύνολο των παραμέτρων που θα διέπουν την τελική συμφωνία, με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα και να είστε βέβαιοι ότι οι θέσεις της Κυβέρνησης αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή διασφάλιση των συμφερόντων της Ελλάδας. Αυτός είναι ο στόχος και το βασικό κριτήριο των ενεργειών μας.

Χθες, διαβάζω στο in.gr:

Σύμφωνα με πηγή των πιστωτών που επικαλείται η Wall Street Journal, από τη στιγμή που το Ελληνικό δημόσιο συμφώνησε για το αγγλικό δίκαιο, οι πιστωτές....


...αποδέχθηκαν χαμηλότερο επιτόκιο, απ' ότι ζητούσαν αρχικά, για τα νέα ομόλογα.Ειδικότερα, ενώ αρχικά ζητούσαν 8%, τώρα φαίνεται ότι υπάρχει προσέγγιση κοντά στο 5%.

«Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι θα εξετάσει το αγγλικό δίκαιο για τα νέα ομόλογα, συμφωνήσαμε για ένα χαμηλότερο κουπόνι, ανάλογα με την περίοδο λήξης», σημείωσε. Η χρονική διάρκεια των τίτλων θα είναι 20-30 έτη.«Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι επίσης κατά του πιστωτικού γεγονότος και προτιμούν μία εθελοντική διαδικασία, έτσι ναι, υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν είναι ακόμα τελικό», προσέθεσε.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ελπίζω να ισχύει η δήλωση Παπαδήμου στη Βουλή και να μην αποφάσισαν κάποιοι να "πουλήσουν" την ψυχή τους στο διάολο για να μη σκάσει στα χέρια τους κάποιο πιστωτικό γεγονός.