Ραγκούσης: Είναι αδιανόητο σήμερα το ΠΑΣΟΚ να κλείσει την πόρτα στους πολίτες

13.1.12

Παραθέτω τα πιο βασικά σημεία από τη σημερινή συζήτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Γ. Ν. Ραγκούση, με τους πολιτικούς συντάκτες:

-Κανείς δεν μπορεί να μην εφαρμόσει ό,τι ακριβώς προβλέπεται από το καταστατικό. Κανείς δεν μπορεί ούτε καν να θέσει σε ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο κάτι τέτοιο.

Το καταστατικό ενός κόμματος δεν είναι διακοσμητικό κείμενο. Δεν είναι ευχολόγιο ούτε διακήρυξη. Είναι σύνολο δεσμευτικών κανόνων. Είναι οι κανόνες που προβλέπουν, ρυθμίζουν και εγγυώνται τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, την ενότητά του.

Η τήρησή του αφορά,  χωρίς άλλο, τους πάντες. Δεν νοείται η τήρηση αυτών των προβλέψεων του καταστατικού να βρίσκεται στη...


...διακριτική ευχέρεια ή να τελεί υπό την κρίση κανενός.

Αυτή είναι άλλωστε Η ΔΙΑΦΟΡΑ των κομμάτων των σύγχρονων, δημοκρατικών κοινωνιών, που είναι πάνω απ’ όλα κόμματα αρχών από τα «ανώριμα» κόμματα, παλαιοκομματικού τύπου.
•    Κόμμα αρχών ή κόμμα παραγόντων;
•    Κόμμα σύγχρονο, ευρωπαϊκό ή παλαιοκομματισμός της δεκαετίας του ’60.

Η εκλογή του Προέδρου από τη βάση με τη συμμετοχή των πολιτών (μελών και φίλων), που με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου καθιερώθηκε, δεν ήταν ένα επικοινωνιακά τέχνασμα, ένα περιτύλιγμα χωρίς περιεχόμενο.  Ήταν μια βαθιά πολιτική προσέγγιση, με σκοπό την ευρύτατη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση του Προέδρου και, κατά συνέπεια, του εκάστοτε υποψήφιου πρωθυπουργού της χώρας. Γιατί έτσι ο Πρόεδρος υποψήφιος πρωθυπουργός θα διέθετε τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ αντίστασης,  όποτε κάτι τέτοιο θα καθίστατο αναγκαίο, απέναντι σε πιέσεις εξωθεσμικών παρεμβάσεων και συμπεριφορών. Αυτό θα θωράκιζε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είτε ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε, πολύ περισσότερο, ως εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας. 

•    Το κυριότερο όμως είναι ότι η εκλογή προέδρου με τη συμμετοχή των πολιτών, σήμερα που το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ, είναι όχι απλώς μια καταστατική υποχρέωση αλλά η μόνη, ενδεχομένως, πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να αντέξει , να επιβιώσει.

Είναι δηλαδή το οξυγόνο που, αν του το στερήσουμε, τότε δεν υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία, για μένα τουλάχιστον,  ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάψει σύντομα να απασχολεί τους πολίτες και τα ΜΜΕ. Θα καταπιάνονται μαζί του μόνο οι ιστορικοί επιστήμονες. 

     Είναι αδιανόητο σήμερα το ΠΑΣΟΚ να κλείσει την πόρτα στους πολίτες. 
Και, σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ που φοβάται τους πολίτες ή προσπαθεί να αποφύγει την κρίση τους καλύτερα να μην υπάρχει.

•    Όλα τα παραπάνω, εκτός του ότι οδηγούν το ΠΑΣΟΚ σε ένα δρόμο επιστροφής στο απώτατο παρελθόν της παλαιοκομματικής Ελλάδας,  αποτελούν και συνταγή βέβαιης παρακμής και συρρίκνωσης. Είναι ο αδιέξοδος δρόμος που στο τέρμα του το ΠΑΣΟΚ θα καταστεί έρμαιο της αυθαίρετης βούλησης των κάθε λογής παραγόντων. Σήμερα, μια τέτοια προοπτική καθιστά το ΠΑΣΟΚ όσο ποτέ άλλοτε ευάλωτο, όσο ποτέ άλλοτε εκτεθειμένο.

Οι στόχοι της κυβέρνησης Παπαδήμου, είναι στόχοι του ΠΑΣΟΚ, είναι εθνικοί στόχοι.
Επομένως:

1. Πρώτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, όπως έχω ήδη προτείνει στις 27 Δεκεμβρίου, στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και μελών της κυβέρνησης
2. Παράλληλα προετοιμασία ανοιχτής στην κοινωνία εθνικής συνδιάσκεψης λογοδοσίας και πολιτικών θέσεων.
3. Αμέσως μετά το PSI και τη δανειακή σύμβαση ξεκινά η εφαρμογή του καταστατικού όπως προβλέπεται.