H εισήγηση του Γιάννη Ραγκούση στο Εθνικό Συμβούλιο

15.1.12

Ήταν μια από τις ελάχιστες πολυθεματικές εισηγήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ολόκληρη η εισήγηση του Γιάννη Ραγκούση εδώ. Προσωπικά συμφωνώ ιδιαίτερα με την παρακάτω επισήμανση για τα αίτια της ύφεσης:

Το 2008 έκλεισε αν θυμάμαι καλά με 3,5% ύφεση; Το 2009 εμείς παραλάβαμε τη χώρα στο τέλος της, περίπου με τόσο. Τι είναι αυτό που βιώνει σήμερα η χώρα; Η γνώμη μου; Ότι βιώνουν χώρες που βρίσκονται σε πολεμική περίοδο. Τι είναι αυτό; Δεν είναι ύφεση. Είναι αναστολή κάθε οικονομικής στην πραγματικότητα δραστηριότητας, αναστολή λήψης οποιασδήποτε απόφασης μπορεί να κινήσει την οικονομία. 

Γιατί; Γιατί η χώρα βιώνει αυτό το καθεστώς; Γιατί έχει εγκατασταθεί πάνω στην Ελλάδα μια αβεβαιότητα, μια ανασφάλεια, ένας...


...απόλυτος φόβος. Ότι η Ελλάδα από μέρα σε μέρα μπορεί να χρεοκοπήσει, η Ελλάδα από μέρα σε μέρα μπορεί να βγει από τη ζώνη του ευρώ.

Δεν υπάρχει κατά την ταπεινή μου γνώμη άλλη μεγαλύτερη αλήθεια από αυτήν. Και λένε ψέματα όσοι στην αντιπολίτευση, στα μέσα ενημέρωσης, καμιά φορά και μέσα στο Κίνημά μας ισχυρίζονται ότι έπαιξαν ρόλο οι φορολογικοί συντελεστές. Μπορεί. Να τους κατεβάσουμε τους φορολογικούς συντελεστές αύριο το πρωί, να αλλάξουμε ανάποδα την οικονομική μας πολιτική. Δεν θα υπάρξει ένας επενδυτής που σε μια χώρα που αύριο το πρωί δεν ξέρει αν θα χρεοκοπήσει ή όχι, που δεν ξέρει αν θα έχει νόμισμα το ευρώ ή κάποιο άλλο, μικρός επενδυτής, μεγάλος επενδυτής, Έλληνας επενδυτής, ξένος επενδυτής που θα αποφασίσει σε τέτοιες συνθήκες να πάρει μια επενδυτική απόφαση. 

Δεν υπάρχει καταναλωτής που να μην αναβάλει τη λήψη οποιασδήποτε καταναλωτικής απόφασης πλην από αυτές που αφορούν την εκπλήρωση των βασικών του αναγκών, των καθημερινών αναγκών αυτού και της οικογένειάς του, ο οποίος θα πει ότι σε τέτοιες συνθήκες δέκα αποταμιεύσεις που έχω στην άκρη, τις μετατρέπω στο άλφα ή βήτα καταναλωτικό προϊόν, όταν δεν ξέρω τι μου ξημερώνει. Και δεν υπάρχει και αποταμιευτής, που σε τέτοιες συνθήκες δεν θα σκεφτεί να πάρει τα χρήματά του από την Τράπεζα.