Κοντά σε μια μέση λύση για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών

5.2.12

Στις χθεσινές συσκέψεις οριστικοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και το κρίσιμο θέμα του τρόπου συμμετοχής του δημοσίου στα κεφάλαια που θα λάβουν οι τράπεζες για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης. Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ότι εμμένει στη μορφή των κοινών μετά ψήφου μετοχών για τα κεφάλαια που θα διαθέσει το κράτος, γεγονός που οδηγεί στην κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, έφερε «άγχος» στα επιτελεία των τραπεζών, η τύχη των οποίων κινδυνεύει να κριθεί στον πολιτικό και όχι στον οικονομικό στίβο.

Η λύση στην οποία οδηγήθηκε η τρόϊκα και...

...η κυβέρνηση συνδυάζει τη «δίκαιη» χρήση των κεφαλαίων καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίσθηκε τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες για να καλύψουν τις ζημίες από τις επισφάλειες των δανείων ιδιωτών, σύμφωνα με τον έλεγχο της Black rock και την αξιολόγηση της ΤτΕ με τη Bain, να καλύπτονται με κοινές μετοχές που θα έχουν δικαίωμα ψήφου, δεδομένου ότι πρόκειται για κεφάλαια του κράτους τα οποία θα καλύψουν ζημίες που δημιουργήθηκαν με ευθύνη των τραπεζών. Αντίθετα τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ζημιών που θα προκύψουν από την υλοποίηση του PSI, επειδή δεν αποτελούν ευθύνη των τραπεζών, αλλά είναι αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, να καλυφθούν μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου για το οποίο εξετάζονται δύο σενάρια και συγκεκριμένα:

Είτε θα γίνει έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, που δίνει στο κράτος σταθερή απόδοση στη διάρκειά του, ενώ η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα εξαγοράς. Αν η τράπεζα δεν ασκήσει το δικαίωμα, τότε το δάνειο μετατρέπεται υποχρεωτικά στη λήξη του σε μετοχές. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ειδικού τύπου, που έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά και επιπλέον μετατρέπεται υποχρεωτικά σε μετοχές εφόσον τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας πέσουν κάτω από ένα προσδιορισμένο όριο.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Το σχετικό ρεπορτάζ εδώ. Αν και δεν θέλω να αποφανθώ επί τους θέματος ως "ειδικός", με τα λίγα που ξέρω/αντιλαμβάνομαι, μου μοιάζει με μια "δίκαιη" λύση. Μένει να δούμε αν πράγματι θα καταλήξουμε εκεί.