Μια καλή απόφαση για την Ελλάδα αλλά το 2020 είναι μακριά

21.2.12

Από το www.bankingnews.gr:

Σε συμφωνία για τoν τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020 κατεληξαν μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών. Σύμφωνα με την απόφαση, το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ και προβλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 53,5% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, ώστε να καταστεί βιώσιμο το...


...χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020. Η διαδικασία το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το πακέτο των 325 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό για το 2012 και την παροχή εγγυήσεων από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος και μετά από τις εκλογές. Το νέο πρόγραμμα παρέχει συνολική εγγύηση για να τεθούν τα δημόσια οικονομικά και γενικότερα η οικονομία της Ελλάδας σε βιώσιμο δρόμο, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη συνολικά.
(...)
Το μεγάλο αγκάθι που οδήγησε σε διαπραγματεύσεις 13 ωρών ήταν η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI+. Η Γερμανία, βασιζόμενη στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους περί ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού, ζήτησε να υπάρξει περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των νέων ομολόγων κάτω από το 3,4% για το πρώτο δάνειο των 110 δις. ευρώ. Εξέλιξη που μείωνε το χρέος στο 127% του ΑΕΠ, αλλά και αύξανε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών καθιστώντας βέβαιη την προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Είναι σίγουρα μια καλή απόφαση για την Ελλάδα, αν και προσωπικά δεν είμαι σίγουρος ότι ένα χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ θα θεωρείται βιώσιμο όταν φτάσουμε στο 2020.

Έχω την αίσθηση ότι σε πολύ λίγο καιρό θα αρχίσουμε να ξανασυζητάμε για τη βιωσιμότητα του ήδη κουρεμένου ελληνικού χρέους αλλά ελπίζω αυτή τη φορά να εκμεταλλευτούμε παραγωγικά τον χρόνο που κερδίσαμε.